Окървавиха "Витиня" (ОБЗОР)

Окървавиха "Витиня" (ОБЗОР) | StandartNews.com

ТИР се завъртя заради разлято гориво, 51 коли и камиони се нанизаха

Трима загинаха, четирима се борят за живот, а 50 бяха ранени при жесток верижен сблъсък

Жестока касапница оплиска с кръв тунела "Витиня". ТИР се завъртя, а в него се нанизаха още десетки камиони и леки коли. Жертвите са три, ранените 50, като сред тях има и дете. Като причини за катастрофата МВР посочи несъобразена скорост и неспазване на дистанция.

Зловеща верижна катастрофа окървави тунела "Витиня" на магистрала "Хемус" днес.

Млада жена и двама мъже загинаха, а четирима се борят за живота си в жесток верижен удар на 41 леки коли и 10 камиона. Починалата е шофирала кола, която се е забила под тир в тунела, съобщиха днес от МВР. Трагедията се разигра на фаталния 13-ти километър от пътя. Малко след 13 часа ТИР се удря в движещия се пред него микробус. Шофьорът се опитва да овладее камиона и завива надясно. Влекачът му обаче се понася и завърта кабината. Така тирът препречва половината от тунела. В същото време в него се забива друг камион, а впоследствие и няколко автомобила. Първата кола буквално влязла под тежкото возило, твърдят полицаи, които направиха днес оглед на катастрофата. Щетите по автомобилите сочат, че те са се удряли поне с 30-40 км в предностоящите, без да успеят да спрат. Много от колите пък успели да намалят скоростта, но били блъснати отзад от други леки автомобили и камиони.

"Шефе, успях да спра, но отзад ме удариха силно. Нищо не можах да направя". Това разказал 35-годишният шофьор Младен на шефа си Димитър Димитров от добричката фирма за производство на салати "Веселина трейд" ЕООД. "Момчето беше много изплашено, пожарникарите са разрязали кабината, за да го извадят, кракът му е счупен", разказа Димитров пред "Стандарт" днес. Младен карал 16-тонен камион, като част от него бил пълен със салати. Първоначално го откарали в болницата в Ботевград, но се оказало, че там няма хирург. Затова с такси мъжът тръгнал към София, където го настанили в болницата "Св. Анна".

Гледката в тунела беше повече от ужасяваща - леки коли бяха приклещени между тежки камиони, пожарникари режеха кабини, за да извадят заклещени вътре шофьори, разказаха пред "Стандарт" очевидци на адския сблъсък. Според главния секретар на МВР Георги Костов ранените са близо 50 души. 10 души са откарани в София, четирима са настанени в болницата в Ботевград, заяви Костов, който дойде на мястото на катастрофата. Според него "причината за сблъсъка е несъобразена скорост и неспазване на дистанция". "Има информация, че преди сблъсъка е имало мазна диря от гориво в тунела с широчината на автомобила гума", заявиха днес от областната дирекция на полицията-София.

Бременна получи травма на гърдите

Бременна получи травма на гърдите при верижния сблъсък. Жената е във втория месец от бременността и е приета за лечение в болница "Света Анна". "Има гръдна травма, която не представлява пряка опасност за нея или плода, но жената е оставена за болнично наблюдение", обясниха от спешното отделение.

Всички имат гръдни, коремни или леки черепно-мозъчни травми, състоянието им е стабилизирано, казаха още лекарите.

Дете с черепно-мозъчна травма от удара

Дете получи черепно-мозъчна травма в жестоката катастрофа. То беше прието днес в "Пирогов". Четирима от пострадалите при верижния удар в тунела "Витиня" са транспортирани до спешния център на столичната болница "Св. Анна". Единият от ранените е 64-годишен мъж с гръдна и коремна травма. Той беше прегледан и изписан от лечебното заведение. Вторият пострадал е на 57 години, също с гръдна и коремна травма и загуба на съзнание. Състоянието му е стабилизирано. Приети са и две жени - едната е на 31 години. Тя е с гръдна травма. И тримата са шофьори. Другата ранена жена е с гръдна травма и фрактура на крака.

Вадят заклещена линейка с органи за присаждане

Линейка, която е трябвало да пренесе органи за присаждане в болницата във Велико Търново, е била заклещена при катастрофата в тунела "Витиня", съобщиха от ОДМВР-София. Полицаи са успели да осигурят коридор за извеждане на линейката от мястото на катастрофата. Така след около 20-минутно забавяне линейката е продължила пътя си за старопрестолния град. Преди малко повече от година, на 3 септември 2014 г., в тунела "Витиня" стана друга тежка катастрофа с участието на два товарни и четири леки автомобила. Тогава един човек, затиснат в автомобила си, почина в линейка на път за болницата.

13-километрова опашка от камиони за София

13-километрова опашка от товарни автомобили се изви в посока София. Това стана, след като по стария път през прохода "Витиня" бяха отклонявани само леки автомобили. В посока Варна заклещени останаха тирове и леки автомобили, а опашката бе дълга над 4 километра. Часове след зловещия удар пожарни и линейки продължаваха да пристигат на мястото на инцидента. "Мирише на разлят дизел в тунела", разказаха очевидци. Според тях част от магистралата се била превърнала в пързалка. Коли на пътна помощ извозваха катастрофиралите автомобили. Заради сблъсъка цялата автомагистрала "Хемус" бе затворена за около 2 часа. Тунелът остана затворен. В посока Варна движението бе отклонявано по стария път през прохода "Витиня" още при Богров.

Трагедията е заради несъобразена скорост и липса на дистанция
Георги Костов, главен секретар на МВР

Вътре в тунела "Витиня" има страшно много разлято масло и нафта, но то е вследствие на катастрофата. Причината за трагичния инцидент е несъобразена скорост с неспазване на дистанция. Тежкотоварен тир е катастрофирал в движещия се пред него микробус, а след това е започнала верижна катастрофа на движещите се зад него автомобили. Катастрофиралите коли са около 40, но ранените в тунела са над 50 души. Има извозени автомобили и в двете посоки. Жертвите за момента са трима - една жена и двама мъже, чиито имена няма да съобщя. Над 10 от пострадалите са настанени в болници в София, а четирима са настанени в Ботевград.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай