"Огненият Дунав" връща Тутракан на рок вълна

"Огненият Дунав" връща Тутракан на рок вълна | StandartNews.com

Стефан Рядков води шоуто, рибари правят най-вкусната чорба

Световни рок звезди, български музиканти, балерини, фолклористи и шоумени ще изпълнят тази седмица откритите сцени в Тутракан, където от сряда до събота ще се вихри фестивалът "Огненият Дунав". За четвърти път в края на юли градът край Дунава ще се превърне във феерия от светлина и звуци в прослава на реката и хората, които живеят край нея. Това ще е вторият рок фестивал в Тутракан в рамките на един месец.

Градът посрещна първия изгрев на юли с многохиляден хипарски купон, на който фронтменът на "Юрая Хийп" Джон Лоутън сам изпя култовата балада на групата "Джулай морнинг". 30 дни по-късно друга рок легенда - Джо Лин Търнър ще изпее в последната юлска нощ незабравими парчета от репертоара на "Дийп Пърпъл". Двата празника в началото и края на юли привличат в иначе малкия Тутракан хиляди гости от цялата страна. Летните купони, гарнирани с рок, бира и култ към свободата, вече стават емблема на дунавския град.
Фестивалът "Огненият Дунав", чието четвърто издание започва довечера в Тутракан, ще събере в звуци и светлина музиката и емоциите на петте празнични дни край брега на реката.

Всеки от фестивалните дни предлага различна музика

за да могат жителите и гостите на общината да открият своята сцена и да се насладят на певците, които обичат.
Първата вечер балетът на Националната опера ще представи спектакълът "Зорба гъркът". Балетът по музика на Микис Теодоракис ще се играе на сцената в Дунавския парк. Трупата е представила този спектакъл в пет големи града на страната, а шестата спирка е Тутракан.
Втората фестивална вечер е посветена на фолклора. На сцената ще излязат добруджански групи, които ще покажат традиционния български фолклор, състави от Чили и Гърция ще донесат ритмите от други земи, дервиши от едноименния танцов състав от побратимения с Тутракан турски град Чорлу също ще участват в концерта.
Петък вечер е запазена за младежката публика. На кейовата стена ще се вихри програмата "Звезден прах над Дунава". В нея ще звучат поп и рок парчета, солисти на вечерта ще са Румънеца и Енчев, а гвоздеят на програмата ще сложи рок легендата Кен Хенсли.
В събота целият град ще живее с ритъма на празника.

Ще има състезания по плуване и гребане

лов на риба в река Дунав. Ще се организира кулинарно състезание за приготвяне на рибена чорба. Вечерта на кейовата сцена ще излезе група "Конкурент", която ще подгрее публиката за изпълнението на вокалиста на "Дийп Пърпъл" Джо Лин Търнър. Програмата ще се води от Стефан Рядков, а финалът на купона ще сложи лазерното огнено шоу, което ще обагри в звуци и цветове нощните води на Дунава.
Неделя ще е времето за равносметка от тазгодишния фест. Художници от цялата страна, участници в пленера, който тече през тази седмица край реката, ще открият изложби с творбите, които са нарисували по време на юлския празник.
Усилията на местната управа са насочени към това празникът "Огненият Дунав" да се утвърди като един от най-мащабните летни фестивали у нас. Организаторите се надяват и публиката, и участниците в програмата да изживеят неповторими мигове, пълни с емоции и радост от лятото.

Станахме столица на свободния дух

Д-р Димитър Стефанов, кмет на Тутракан

- Д-р Стефанов, всички жители и гости на Тутракан твърдят, че вие сте инициаторът на рок фестивалите в общината. Защо се насочихте към този вид събития и какъв ефект очаквате да имат те за развитието на региона, който ръководите?

- Причината да организираме в Тутракан рок фестивали са няколко. Лично аз съм заклет почитател на този вид музика. За мен рокът е израз на свободата на човешкия дух. От дете слушам само такава музика. Идоли ми бяха "Дийп Пърпъл", а после като се разпадна групата слушах и "Уайтснейк" и "Рейнбоу", където отидоха да пеят музикантите от култовата банда. Слушах и още слушам много и "Форинър", харесвам песните на ACDC и "Аксел".
Преди 5 години с моя приятел Димо Денчев излязохме с лодка за риба в Дунава. Там ни завари изгревът. Аз съм кореняк тутраканец, но за първи път видях как слънцето се показва в небето от Изток и озарява водите на реката. Много красиво беше. Вече бях кмет и се бях научил да пречупвам мислите и емоциите си през призмата на грижата за общината. Така прозрях, че можем да организираме летни рок фестивали на брега на Дунава, които да надхвърлят мащаба на едно местно събитие. Като заклет рокаджия Джулаят ми се видя най-подходящият начин да поканим в нашия град рокаджии и хипари от цялата страна, за да чуят любимите си музиканти и да отбележим заедно култа към слънцето и преклонението пред свободния дух. Първата година празникът не можа да стартира както трябва. Привечер на 30 юни ни заля пороен дъжд и отменихме концерта. Но от 2013 година досега с всяко следващо издание Джулаят в Тутракан става все по-многолюден и печели все повече приятели.

- Как оценявате тазгодишното издание на Джулая?

- Дойдоха повече от 5000 души. На сцената излязоха 13 рок банди, пяха много музиканти, а за финал микрофонът взе Джон Лоутън. С неговия глас над реката се понесоха звуците на "Джулай морнинг".

- Мислите ли вече за следващото издание на този рок фест?

- Сега сме концентрирани върху задачата успешно да организираме фестивала "Огненият Дунав". Предвидили сме много разнообразна програма в рамките на петте празнични дни. Разбира се, мислим и за следващия Джулай. Мечтата ми е догодина на нашата сцена да опънат жици легенди от "Дийп Пърпъл".

- Казахте, че тези събития се организират с идеята да се развива общината. Как грандиозните рок концерти помагат на Тутракан?

- Първото нещо, което постигнахме, е цяла България да чуе за нашия град, да знае какви събития организираме тук и всеки, който обича рока, да включи нашия град в своя маршрут. Ние създаваме местен туристически продукт, който подпомага икономическото развитие на общината. На тези фестивали се събират хора, които идват да се забавляват. Те пазаруват, нощуват, зареждат колите си в нашия град. И най-важното, стават завинаги приятели на Тутракан. Те канят своите приятели да дойдат на нашите празници и всяка следваща година и Джулаят, и "Огненият Дунав" стават все по-многолюдни и привлекателни за публиката.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай