Огнена стихия край Тополовград

Огнена стихия край Тополовград | StandartNews.com

10 хиляди декара смесени площи погълна огнената стихия, разярила се още вчера по обяд край тополовградските села Българска поляна и Черепово.  Огънят върви към Главан.

Към момента задържани по подозрения, че са причинили пожара, са трима души. Единият от тях е причинителят на пожара от миналата седмица в село Изворово. 50 жители на село Българска поляна бяха евакуирани през нощта и не нощуваха в домовете си. Заради опасността от огнената стихия те все още не са по домовете си. Специалисти съобщават, че пожарът още не е локализиран. 

Огънят бушува в борови масиви, които са на не повече от 100 метра от крайните къщи на Българска поляна. Няколко противопожарни джипа наблюдават мястото, тъй като през нощта имаше бурен вятър, което създава предпоставки пламъците да тръгнат отново. Край Българска поляна огънят е контролиран, предава БГНЕС. 

Фронтът на пожара се разгърна в две посоки: от Българска поляна към село Черепово, община Харманли и от Българска поляна към Главан, община Гълъбово. Пламъците тръгнаха около 13 часа вчера.  Усилията на всички противопожарни екипи и институции са насочени към спасяване на село Българска поляна. На мястото на пожара е и директорът на ОД на МВР Хасково Ангел Цанков и директорът на пожарната в Стара Загора комисар Стоян Колев.

Операцията по овладяване на стихията ръководи директорът на РД ПБЗН Хасково Николай Вълчев. Обявеното от община Тополовград бедствено положение остава в сила. Пътните отсечки Тополовград – Българска поляна и Главан - Голямата звезда са затворени за движение. Огнеборците дори предприеха насрещно палене на огън, за да ограничат периметъра на пожара.

 Това е третият пожар в този район. Предишните две огнища са били на територията на област Стара Загора и са загасени. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай