Огънят от Божи гроб пристигна в България

Огънят от Божи гроб пристигна в България | StandartNews.com

Благодатният огън пристигна в България. Делегацията, водена от Негово Преосвещенство Браницки епископ Григорий, викарий на Софийския митрополит, вече е на родна земя. Самолетът с огъня от Божи гроб кацна в 19.58 часа.

Делегацията донесе свещеният огън в няколко фенера, които се съхраняваха в специален контейнер в самолета през целия път. На летището духовници от цялата страна и български монаси от Атонския манастир очакват да си вземат от Благодатния огън, за да го разнесат из цялата страна.

Малко след 20, 10 часа първите миряни си запалиха свещите от Благодатния огън на летището. Веднага след това той ще бъде пренесен и в параклиса на Синодалната палата в София.

Да благодарим на Бога, че и тази година имахме възможността да посетим светия град Йерусалим, където да станем свидетели на това многовековно чудо – слизането на Благодатния огън над гроба Господен. Това каза слизайки на Летище „София" Негово Преосвещенство Браницки епископ Григорий, викарий на Софийския митрополит, цитиран от "Фокус".

Благодатен огън, който се взе от всички църковни делегации, които бяха там и Благодатен огън, който Слава Богу вече е в град София, откъдето да бъде разнесен по всички краища на България, за да могат колкото се може повече вярващи православни християни да го вземат в своите домове, той да бъде за освещение, да им бъде за радост, да изпълни душите и сърцата им с възкресенската радост и светлина", продължи той.

Малко преди полунощ Благодатният огън ще бъде изнесен от параклиса в Синодалната палата, за да бъде предаден на Негово светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит за вечерното богослужение в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай