Одеяла вместо пари за бежанците

Похарчихме 30 млн. за чужденците, искаме още толкова до края на годината

Одеяла вместо пари за бежанците | StandartNews.com

София. Одеяла, палатки и храна вместо пари ще получи страната ни от Брюксел във връзка с бежанската криза у нас, научи "Стандарт" от два независими източника.

За тази година от европейските фондове за бежанците в България са били предвидени 15 млн. евро. Сумите са отпуснати на база разчети за брой на бежанци, които обаче са по-малки от сега пристигналите в България бегълци. От тази сума 13 млн. евро са предвидени за подобряване на техническия капацитет, оборудване, обучение и т.н. Другите 2 млн. са насочени директно към бежанците и към посрещане на първите им нужди след пристигането им у нас.

Вицепремиерът и вътрешен министър Цветлин Йовчев ще направи кратко резюме пред европейските си колеги на Съвета на вътрешните министри в Люксембург, който се провежда във вторник.

Очаква се партньорите на България да заявят политическата воля на своите правителства, които ще подкрепят страната ни за справяне с кризата. По време на срещата ще се обсъжда и финансовата рамка за европейската помощ по линия на бежанците за следващия програмен период 2014-2020 година. До няколко дни пък трябва да станат ясни резултатите от проверката на място на европейските експерти, които бяха пратени у нас и в съседна Гърция.

Говорителят на еврокомисарката по вътрешни работи Сесилия Малмстрьом Микеле Черконе заяви за "Стандарт", че преди да са готови резултатите от мисията, която бе в България, е рано да се каже каква помощ може да получи страната ни. "Оценката трябва да бъде финализирана скоро. Едва след като имаме ясна картина на ситуацията, ще вземем решения за последващите стъпки", обясни Черконе. На въпрос дали има постъпило искане от българското правителство за помощ, Черконе повтори, че се очакват най-напред резултатите от мисията.
Миналата седмица стана ясно, че на страната ни ще са нужни около 30 млн. лв. до края на годината за справяне с бежанската вълна.

Държавата успя за кратко време да съкрати от шест месеца на един получаването на бежански статут. Така по-лесно идващите у нас чужденци ще могат да търсят работа, жилище или пък да напуснат страната ни.

Междувременно стана ясно, че по данни на МВР около 6400 души са направили опит да влязат нелегално в страната от началото на годината и са задържани. В центровете, населявани от бежанци у нас, полицията е разположила допълнително жандармеристи, които да помагат за опазване на реда и спокойствието на гражданите. По неофициална информация обаче кражбите в районите с бегълци са се увеличили двойно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай