ОБЗОР: Стотици изпратиха Бате Николай

ОБЗОР: Стотици изпратиха Бате Николай | StandartNews.com

Стотици близки, колеги и приятели, си взеха последно „сбогом" с актьора Николай Николаев, известен като Бате Николай. Освен като актьор той е познат и като водещ на детското предаване „Сладкарница Захарно петле" и като клоун в цирка. А малките пациенти на "Пирогов" ще запомнят Бате Николай като "професор Коко" от "Клиниката по смехотерапия", писа "Дарик".

Да изпратят Бате Николай по последния му път дойдоха колегите му Стефан Мавродиев, Антон Радичев, Владислав Карамфилов, Георги Мамалев, Виолета Гиндева, Надя Топалова, Павел Попандов и много други. "Цяла една епоха на светлина и човещина си отива", написа синът на актьора Николай Николаев (бате Николай), който почина на 77 години след инсулт.

"Николай беше един чудесен актьор. Много, много рязко ме върна Николай към моето детство, което е минало в този театър около големи актьори, между които беше и той. Спомените бяха много, много с безкрайно смешни актьорски моменти. В моето семейство имаше голяма драма, че имам много лоша дикция и никога нямаше да стана актьор. Моята баба беше страшно притеснена за това. Не станах актьор, но станах художник и това като че ли на него му хареса. Това заяви синът на Бате Николай Стефан пред БНТ. Той нарича баща си единствено по име. Така бил свикнал от малък, според него, може би защото не е успял да отдели актьорския му образ от самия него.

За мен той беше човекът - театър, сподели музикантът Георги Кукудов, приятел на Бате Николай от студентските години. „Няма нещо от театралното изкуство, до което той да не се докосна - театър, шоу програми, цирк. За мен той е най-синтетичният български актьор. Човек с една голяма душа, която раздаде на хората и смятам, че в съзнанието на три поколения той е оставил своя паметник", каза Кукудов.

Бате Николай беше роден благородник, радваше се на всичко и аз се заразявах от добрината му, каза за него актьорът и режисьор Стефан Стайчев. „Излизаме от театъра, няма да го забравя, вижда дечица между колите и взима едно след друго да ги прегръща. И един наш колега го пита дали ги познава, а той отговори, че не е нужно да ги познава, те просто са деца", спомни си Стайчев.

Предан на театъра и на изкуството човек с изумително чувство за хумор, така ще го запомни актрисата Мара Чапанова: „Беше любопитен към живота, затова не остаря. Най-възхитително е това, което той продължи да прави за децата в Пирогов".

Последно сбогом с Бате Николай си взе и неговият колега, но и голям приятел Павел Попандов. „Той направи това, което малцина от нас могат да направят - тежко болен да отиде в болницата при тежко болни деца, за да върне усмивката им", каза Попандов.

Хората много го обичаха, защото целият се раздаваше за това те да са щастливи и да се усмихват, споделя актьорът Славчо Пеев. „Беше една личност, която искаше да дава усмивки на хората", каза той.

Бате Николай бе обичан от мнозина, а години от живота си посвети да помага на малките пациенти със смехотерапия в Пирогов. Николай Николаев е роден в град Силистра на 18 октомври 1940 г. Син е на Стефан Николаев, внук на поп Никола, свещеник от Русе и родственик на Васил Левски. Брат е на илюзиониста Васил Николаев-Орфи. Баща на българския художник Стефан Николаев.

Завършва ВИТИЗ "Кръстьо Сарафов" , в класа на проф. д-р Кръстьо Мирски през 1965. През 1947 г. семейството му се премества да живее в София. Баща му става директор на Музикалния театър. Звездата му изгрява като "Бате Николай" в детското тв предаване "Сладкарница Захарно петле". Заедно с актьора Марин Неделчев влизат в трупата на италианския цирк "Нандо Орфей" и правят големи турнета, като клоуни-фокусници. Участва в Коледна програма за телевизията – "Манежа на сънищата", с участието на Елизабет Тейлър.

Зрителите ще го запомнят и с ролите му на сцената на Народния театър "Иван Вазов". Преди две години той се включи и в срещата на актьори-ветерани, организирана от директора на театъра Мариус Донкин.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай