ОБЗОР: Спират колите в София при 8 поредни дни смог

ОБЗОР: Спират колите в София при 8 поредни дни смог | StandartNews.com

Столичната управа предприема спешни мерки в битката с мръсния въздух. Това ще беше приоритет за общината през 2018 година, обяви кметът Йорданка Фандъкова. Последният пик на замърсяване на въздуха в София беше на 9 януари, когато засечените данни бяха 5 пъти над нормите.

Според експертите в конкретния случай замърсяването се дължи и на климатичните условия. Става въпрос за температурна инверсия, когато естествената вентилация на въздуха спира. В столицата това са сравнително чести явления, защото ниското поле е кутловинно. По принцип две са основните причини за мръсния въздух. Около 60% идва от движението на автомобили, а около 40% от битовото горене.

Предстои утре комисията по околна среда на столичния общински съвет да разгледа мерките в борбата с мръсния въздух. Целта е до края на януари те да бъдат одобрени от столичния парламент. Предвижда се въвеждане на система за мониторинг - на базата на четири автоматични станции ще се дават прогнози за 48 часа напред, за да се информират гражданите, но и да се вземат необходимите мерки.

При най-ниската прогнозна стойност за превишение (между 51 до 100 µg/m3) СО ще се обръща с призив към гражданите да не използват личните си автомобили, както и към онези, които използват твърдо гориво за битово отопление – при възможност да го заменят с екологично. Предвидено е и оросяване, когато метеорологичните условия позволяват това.

Механизмът добавя нови мерки при всяко следващо ниво на превишение (101 – 150 µg/m3, 151 – 200 µg/m3 и над 200 µg/m3), съответно двойно, тройно и четворно над нормите. При прогнозно превишение между 101 – 150 µg/m3 ще се разрешава безплатно паркиране в буферните паркинги при използване на градски транспорт.
При прогнозно превишение между 151 – 200 µg/m3 ще бъде добавено и двойно увеличаване на таксата за паркиране в „Синя" зона, както и "зелен билет" на стойност 1 лев, за да могат повече хора да се възползват от градския транспорт.

Друга мярка предвижда забрана на движението на МПС от 08:00 до 20:00 часа в центъра (в карето между булевардите "Т. Александров", "Княз Ал. Дондуков", „В. Левски", „Патриарх Евтимий" и „Хр. Ботев").
Следващата мярка е въвеждане на гъвкаво работно време за администрациите в центъра на града. Предвижда се също разширяване на „синята зона" - Зона 1 (с включване към нея на бул. „Черни връх", "Околовръстен път", бул. „Никола Петков", ул. „Любляна", бул. „Овча купел", бул. „Н. Мушанов").

При прогнозни превишения от над 200 µg/m3 към вече посочените мерки ще се добавят нови. Най-съществената е безплатен градски транспорт за територията на цяла София.

До най-драстичната мярка – пълна забрана за автомобили и безплатен градски транспорт ще се стигне едва при 8 поредни реализирани превишения от над 200 µg/m3 въпреки предприетите преди това действия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай