ОБЗОР: Пребиха с тръби бизнесмен за борч

ОБЗОР: Пребиха с тръби бизнесмен за борч | StandartNews.com

Фирмата на строителния предприемач закъсала, разпродават имотите й

Маскираните нападатели причакали Тодор Коев пред любимото му кафене

Неплатени дългове е една от възможните версии за побоя над строителния предприемач Тодор Коев от Пловдив. 52-годишният бизнесмен бе жестоко пребит с метални щанги в 7,45 часа в четвъртък пред кафене на бул. "Васил Априлов". Той имал навика всяка сутрин там да си пие кафето. Коев бил нападнат в гръб с метални тръби от двама маскирани непознати, когато слизал от джипа си "Мерцедес МL". Още след първите удари той се свлякъл на земята, но нападателите продължили да го удрят. Ранобудни клиенти на кафенето се развикали и нападателят избягали. Единият изтървал тръбата и се върнал да я вземе. След сигнал на 112 на място пристигнали линейка и полиция.

Полицаи и спешни медици намерили пребития Тодор Коев в безсъзнание, с много рани по главата и тялото. Преди да бъде вкаран в операционната, успял да каже на полицаите, че е нападнат в гръб и не е разпознал биячите си. Обяснил обаче, че не е получавал заплахи и не знае защо е пребит. Коев забелязал, че двамата били облечени в светлоотразителни оранжеви жилетки, пише marica.bg.

Бизнесменът е приет в Клиниката по неврохирургия на УМБАЛ "Св. Георги" в много тежко състояние, с черепно-мозъчна травма. Веднага след приемането му била направена животоспасяваща операция. Състоянието му остана тежко, съобщиха от болницата.

Междувременно полицията е

иззела записи от камерите на заведението

и околните сгради, разказа за "Стандарт" районната прокурорка на Пловдив Гергана Мутафова. Тя уточни, че се очаква да бъде образувано досъдебно производство за средна телесна повреда срещу извършителите, които още не са известни. Разпитват се свидетели на побоя. И Коев ще даде показания, когато състоянието му позволи.
От полицията и прокуратурата разследват няколко версии за причините за нападението - дългове, отмъщение, лични причини. Според запознати наказателната акция е била с цел сплашване, тъй като е направена посред бял ден, пред очите на много хора. Със сигурност не се касае за грабеж, тъй като не са взели портфейла му. Версията за неуредени финансови взаимоотношения е най-вероятната, тъй като в последните няколко години фирмата на бизнесмена била затънала. Дали обаче нападателите са разчиствали лични сметки, или са били наети от някой, ще стане ясно, след като полицията ги арестува.

Дружеството "Коев" се занимава със строителство на жилищни и обществени сгради, има сертификат и за изграждане на пътища. Частен съдебен изпълнител продава имоти на дружеството. Миналата година базата на Коев в Ягодово бе обявена за публична продан, твърди marica.bg. Процедурата е била задействана от частни съдебни изпълнители заради неизплатени финансови задължения на собственика им към банки и доставчици.

През 2007 г., в края на мандата на пловдивския кмет д-р Иван Чомаков компанията на Коев получи с конкурс общински парцел от 12 дка в жилищен район "Тракия". Инвеститорът взе терена без заплащане, а условието бе да построи голям жилищен комплекс и да предостави на общината 17% от застроената площ. Заради кризата проектът бе замразен, а впоследствие договорът бе разтрогнат. През 2009 година фирма "Коев" спечели конкурса за изграждането на новия терминал на летище Пловдив с оферта за 11 млн. лева. Терминалът обаче прокапа, установени бяха и други нередности. Бизнесменът е участвал в конкурси за строителство на лаборатория, за казино с магазини в Свиленград и за сграда до Централна поща в Пловдив. Един от проектите му е за хотел и жилищен комплекс до стадион "Лаута".
Справка в Търговския регистър показва, че съвсем доскоро Тодор Коев действително е развивал мащабен бизнес, свързан с транспорт, търговия, но най-вече със строителството. Всъщност проблемите за бизнесмена започват към края на 2012 г. Тогава в интервю пред медия той признава: "Посещавам банки, които ме познават, показвам заверените финансови резултати на фирмата - и нищо. А нямам нито един просрочен кредит към финансовите институции. За банките обаче строителният сектор е силно рисков и броят всеки отпуснат кредитен лев за загуба." Бизнесменът твърди, че е

имал проблеми както с фирми, които са му дължали пари

така и с други, на които той не се е разплатил: "Няма да казвам кои са ми длъжници и на кого пък съм аз, но направих списък на фирми, с които повече никога няма да работя. В списъка имам 3 фирми. Те са на хора, които ми извиха ръцете, за да им платя. Не проявиха никакво разбиране и благодарност за това, че през годините съм бил един от най-големите им клиенти. Вече се разплатих с тях, но ги зачертах като бъдещи партньори. Било каквото било, край!". През 2013 година обаче нещата финансово съвсем зациклят за Коев. Той има дълг към банка "Пиреос", заради който са запорирани дяловете му във фирми. Освен това обаче към него предявяват претенции и съдия-изпълнители. Накрая една от базите му е обявена за публична продан. За имота е уточнено също, че върху него има договорна ипотека за обезпечаване на вземане на община Пловдив в размер на 4 010 000 лв.
Справка в ДАКСИ показва, че върху имоти на Коев са наложени няколко запора чрез дружествената му фирма "Билд инвест груп 2007" ООД и "Коев" ЕООД, пише в. "Марица". През 2011 г. варненската фирма "ММС ИНК" ЕООД завежда и печели дело срещу пловдивския строител заради неизплатена сума от 390 236 лв. Другият запор в размер на 113 899,98 лв. е наложен същата година в полза на съдружника му и кредитор Георги Барбудев. През юли 2012 г. частният съдебен изпълнител от София Катилин Попов запорира дружествените дялове на "Коев" ЕООД на стойност 5000 лв. Запорът е заради дълг на Тодор Коев към "Пиреос лизинг България" ЕАД в размер на 35 146,43 евро главница и лихви за 1080,75 евро. Пак от ДАКСИ е видно, че строителят има и данъчни задължения в размер на 1 348 607 лв. "Ще си стъпя на краката в най-скоро време. Не съм спрял да работя, давам хляб на 130 души, заяви Коев преди две години.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай