ОБЗОР: Погребват загиналите пилоти един до друг

ОБЗОР: Погребват загиналите пилоти един до друг | StandartNews.com

Двамата пилоти, които загинаха при падането на хеликоптера им Ми-17 край авиобаза Крумово, ще бъдат погребани един до друг. Траурната церемония ще се състои в петък на Централните гробища в Пловдив. Капитан Пламен Пантилеев и капитан Стоян Неделчев ще бъдат изпратени с всички военни почести.

Хеликоптерът на двамата капитани се разби, докато тренирали зависване за способа „бързо въже" на 11 юни около 20,30 часа на територията на 24-а Авиобаза Крумово и гражданското летище „Пловдив". Третият член на екипажа – Алексей Каменов, който е борден инженер, е приет с тежки наранявания във Военномедицинска академия, но състоянието му е стабилно.

Церемонията с поклонението пред тленните останки на двамата капитани ще започне в 10 часа в петък и ще продължи най-вероятно 2 часа. Капитаните ще бъдат изпратени с почетен ескорт и с почетни часови.

На траурната церемония се очаква да се съберат стотици бивши и настоящи колеги, приятели и близки на двамата пилоти, както от 24-а Авиобаза, така и от всички авиобази у нас. Очаква се да присъстват и министърът на отбраната Красимир Каракачанов, ръководството на щаба на БА, както и на българските ВВС. Ще има военен духов оркестър, а опелото от свещеник ще бъде извършено не в църквата, а на самото гробно поле, за да могат да присъстват всички опечалени.

„Още във вторник военен джип дойде до къщата на майката на капитан Стоян Неделчев, взеха я и я откараха вероятно в Пловдив. Познаваме всички в селото загиналия капитан. Един изключителен човек, много земен и добър. Още като дете беше много ученолюбив. Имаше от горе до долу в бележника шестици. Като деца сме играли заедно", разказа кметът на елховското село Гранитово Христо Гечев.

Последно той видял Стоян на миналогодишния събор на селото, но след трагедията се сетил за техен разговор отпреди 2-3 години.

Тогава пилотът му признал, че обмисля да се пенсионира, но да остане в редиците на 24-а Авиобаза Крумово. Бил навършил нужните години за пенсиониране, но искал да продължи да служи. „Искаме да издигнем параклис в негова памет в селото, ще изберем проект и ще го направим, за да запазим спомена за кап. Стоян Неделчев", каза кметът. Колегата на кап. Стоян Неделчев и командир на екипажа кап. Пламен Пантилеев е щял да навърши 48 г. на 14 юни. И той е обмислял дали да се пенсионира, тъй като е бил направил годините, нужни за това. И той оставя две деца сираци момчета.

Днес тяхната памет бе почетена с едноминутно мълчание преди началото на пленарното заседание на Народното събрание.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай