ОБЗОР: Пътуваме с е-билети най-рано през 2020 г.

ОБЗОР: Пътуваме с е-билети най-рано през 2020 г. | StandartNews.com

Системата за електронно таксуване и видеонаблюдение в София ще тръгне най-рано през 2020 г. Това стана ясно от изявление на изпълнителния директор на столичния Център за градска мобилност (ЦГМ) Христиан Петров. 2019 г. вече не е реалистичен вариант за стартирането й, две години са заложени за изграждането й, обясни той.

Десет фирми подадоха оферти за е-системата, чиято прогнозна стойност е 88 млн. лева без ДДС. За сравнение въвеждането на подобна тикет система в Атланта (САЩ) е струвало 65 милиона долара, а в Будапеща 92 милиона евро, но с подписан анекс за увеличаване на цената с още 5-10 млн. Електронното таксуване

ще е базирано на времето и разстоянието на пътуването

За е-билетите ще се плаща не само в брой, но и през телефон или с дебитна, или с кредитна карта. Това ще става чрез приложения, които могат да се правят и от външни разработчици или със съобщение. Идеята е, ако пътник плати през телефона си или през компютър, да получава QR код на мобилното си устройство и той да се използва от контрольорите за проверка.

Освен това вместо електронна карта, издавана от Центъра за градска мобилност, пътниците ще могат да ползват собствените си дебитни карти като документи за пътуване. За целта ще трябва да платят с тях например за месечна карта за цялата градска мрежа. Информацията, че са го направили ще се записва на чипа на дебитната карта и това ще бъде прочетено от устройствата за проверка на контрольорите или от четците на входовете на метрото.

Предвижда се още билети и карти да не се продават само в пунктовете на Центъра за градска мобилност и от шофьорите, а и в тъй-наречената партньорска мрежа. Трябва да има и автомати за издаването им.

Тази система значи удобство, справедливо заплащане

засилен контрол срещу лоши практики –хора, които пътуват гратис, проява на насилие. Всеки сигнал би могъл да бъде проверен чрез видеонаблюдението, което предстои да бъде инсталирано. Отне ни 1 година да достигнем до етапа да получим само оферти за изпълнението на проекта", обясни Петров. Причината са шест обжалвания в Комисия за защита на конкуренцията и Върховния административен съд.

Предложените десет оферти бяха отворени на 20 март в ЦГМ. Кандидатите за изграждането на проекта са от Германия, Турция, Чехия, Австрия, Румъния и Полша, стана ясно още на брифинга. Контролната комисия има 3 месеца, за да оцени офертите и да излезе с класиране. Комисията се състои от 15 членове, 7 от тях са общински съветници, 1 от Столична община и останалите са от Центъра за градска мобилност.

Според шефа на ЦГМ едва, когато бъде подписан договорът с избраната фирма той ще може да каже в какъв срок електронното таксуване ще влезе в сила. "Хартиеният билет няма да отпадне - това, което системата ще даде като възможност, е разширено използване на транспорта, но перфораторите отиват в музея", каза още Петров.
"Самото нововъведение ще може да се използва чрез телефона или някои умен часовник, с който билетите ще имат някаква часова валидност", поясни шефът на общинското дружество.

По думите му изискванията към новата система са пътуването да може да се заплаща през всяко нововъведение, свързано с нов начин на плащане.

"Средствата за изпълнението на проекта ще бъдат осигурени от бюджета на ЦГМ. Плащанията от страна на ЦГМ към фирмата изпълнител, която ще плати цялата сума първоначално, ще бъдат месечни, в рамките на период от 10 години. Драконовски мерки сме взели спрямо изпълнителя и той ще подлежи на санкции при неизпълнение на задачата", каза още шефът на Центъра за градска мобилност.
Няма опасения дали дружеството ще може да изплаща системата. За 2018 ЦГМ предвижда 120 млн. лева приходи от превозни документи, което е почти 30 млн. повече спрямо 2016 г. и 15 млн. повече спрямо миналата година.

Към момента

центърът обслужва около 1 млн. пътувания

за целия градски транспорт на дневна база под земя и над земя.
Поскъпването на билета на 1,60 лв. рязко е увеличило продажбата на абонаментни карти, които дават възможност да се ползва отстъпка.

Ако през 2015 година е имало едва 225 едногодишни продадени карти, за 2017 година те вече са над 20 000 броя.

Петров се похвали с успешното нововъведение, което предлага ЦМГ - паркиране в София чрез мобилни приложения. Той допълни, че вече има получен сигнал от това приложение, което не е използвано от български гражданин, а чужденец.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай