ОБЗОР: Патриарх Неофит отбеляза 5 г. начело на църквата

ОБЗОР: Патриарх Неофит отбеляза 5 г. начело на църквата | StandartNews.com

Българският патриарх Неофит тържествено отбеляза петата си годишнина от встъпването си като предстоятел на родната ни православна църква. Честването бе съчетано заедно с отбелязването на първата неделя на Великия пост – Православна. „Не забравям и се старая вярно и безукорно да следвам примера на всички древлепросияли български патриарси, както и заветите към мен на моя приснопаметен предшественик, о Бозе почившия Светейши патриарх Максим, който ръководеше Църквата ни с много мъдрост и архипастирска любов и който остави за мен и за всички нас пример на беззаветна любов към Бога и Неговото дело, полагайки много усилия за съхраняването на църковното единство и за всяко благопреуспяване на Православната ни Църква и на нашето скъпо и мило Отечество", каза патриарх Неофит в словото си, като отбеляза още, че единомислието и Христовата любов ще пребъдат и занапред, както ни е заповядал Сам Господ Иисус Христос.

Изборът му за Български патриарх и Софийски митрополит стана на 24 февруари 2013 г. Още същия ден беше извършена неговата интронизация.

Първата си света Литургия като кириарх на Софийска св. митрополия патриарх Неофит възглави на 10 март, неделя, 2013 г., в катедралния столичен митрополитски храм "Св. Неделя".

В патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски" патриархът съслужи с Ловчански митрополит Гавриил, Старозагорски митрополит Киприан, Видински митрополит Даниил, Негово Преосвещенство Мелнишки епископ Герасим, главен секретар на Св. Синод. В края на богослужението в знак на внимание и за изключителни заслуги на църковно-музикалното поприще в званието „протопсалт на БПЦ" бе възведен доц. Димитър Димитров. Той навършва 75 години, а от 40 г. е главен диригент на смесения хор при Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски". Димитров бе награден и с ордена на Старозагорска св. митрополия „Св. ап. Карп". Отличеният диригент завършва Софийската духовна семинария „Св. Иван Рилски", а след това и Духовната академия. Успоредно със своето следване учи и в Държавното музикално училище. След завършване и на двете школи пет години следва и завършва задочно теоретичния факултет на Българската държавна консерватория със специалност „Музикална педагогика". Преди 50 години става съосновател и диригент на прославения Камерен ансамбъл „Св. Йоан Кукузел-Ангелогласния". Също така, преди 40 години е назначен от Св. Синод за преподавател по музика в Духовната академия „Св. Климент Охридски" (сега Богословски факултет при СУ). Високо се оценяват неговите трудове като изтъкнат хоров диригент и активен участник в музикалния живот у нас и в чужбина. Затова, по достойнство, през 2002 г. е обявен за „Музикант на годината", Св. Синод го удостоява с ордена на БПЦ „Св.св. Кирил и Методий" I-ва степен. Като диригент на смесения хор при Патриаршеската катедрала през тези 40 г., той, по думите на Мелнишкия епископ Герасим, достойно продължава делото на своите знаменити предшественици: Апостол Николаев-Струмски, Добри Христов и Ангел Попконстантинов.

Митрополит Гавриил: Спомогна БПЦ да се утвърди като духовен стожер

През тези първи пет години на патриаршеското си служение Вие се доказахте като достоен приемник и продължител на заветите и делото на приснопаметния наш отец и патриарх Максим и на всички прославени предстоятели на Православната ни Църква от миналото. С архипастирска ревност, с много мъдрост и незлобивост, но и с твърдост по чистотата на нашата богопредадена и спасителна православна вяра, вече пет години Вие уверено направлявате църковния кораб през водите на бурното житейско море, като го запазвате цялостен и недокоснат от стихиите на мира сего и от всеки опит на противника на човешкото спасение този кораб да бъде отклонен от своята богозададена цел, която е богообщението и вечното спасение на повереното Ви от Господа словесно стадо, мирът и радостта в Светия Дух.

В годините на Вашето първосветителство в светата ни Православна Църква тя още повече укрепи своето вътрешно единство, разшири духовно-просветната си и църковно-образователна мисия и продължи да се утвърждава като стожер на светото Православие – вярна и надеждна духовна опора на своите верни чеда, ревнител и застъпник на вечната Божия правда и духовен щит срещу всеки опит за подриване устоите на традиционната и от векове предавана към нас единствено спасителна православна вяра и духовност. Във времето на все по-задълбочаваща се духовна криза, чийто глобални измерения намират своите проекции и у нас, когато вътрешни и външни сили все по-усърдно работят срещу единството, идентичността и дейността на Православната ни Църква, с много търпение, но и с много твърдост и ревност по Бога, като опитен кормчия Вие успявате да отбивате вражеските атаки и да съхранявате Тялото на Църквата цяло и непокътнато, грижейки се като истински пастир за повереното му стадо, както ни е завещал и Господ наш Иисус Христос, Който казва, че „добрият пастир полага душата си за овците" (Иоан 10:11).

Такава е Божията воля към нас – пастирите на Църквата, която Господ си придоби „със Своята кръв" (Деян. 20:28), и това е нашето общо призвание и обща отговорност: да пазим вярата и църковното единство, да проповядваме Евангелието на Царството Божие и като съвременни апостоли Христови, всекидневно да прибавяме към Църквата такива, които да се спасяват (Деян. 2:47). Това призвание и тази отговорност Вие носите достойно вече пет години, като Български патриарх, давайки пример на всички останали за онази жертвена любов, която Сам Господ наш Иисус Христос ни бе показал и ни беше завещал като нова Негова заповед: „Да любите един другиго; както ви възлюбих, да любите и вие един другиго" (Иоан 13:34). Пребъдвайки в тази божествена любов, която – по думите на свети апостол Павел, е плод на духа (Гал. 5:22) и „свръзка на съвършенството" (Кол. 3:14), премъдро предвождани от Вас, всички ние – Свещеноначалие, клир и миряни на светата ни Църква – продължаваме и днес в нашия устрем към Христа и вечното Царство, което ни е приготвено от Небесния наш Отец.
Нека и занапред Всемилостивият и Всещедър Бог, в Когото Вие искрено вярвате и на Когото вярно служите през целия си житейски път като монах и епископ на Църквата Христова, все така щедро да излива над Вас и над цялата ни Православна Църква Своята благодат, а Пресветият Негов Дух все така неизменно да наставлява всички нас в ходенето по Божия път и в изпълнението на спасителните Божии заповеди, и, според обещанието на нашия Господ и Спасител Христа Иисуса, всякога да ни упътва във всяка истина (Иоан 16:13).

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай