ОБЗОР: Е2,3 млрд. влагаме във ВиК сектора до 2020 г.

34 села край София са бели петна за еврофинансиране, обяви Йорданка Фандъкова

ОБЗОР: Е2,3 млрд. влагаме във ВиК сектора до 2020 г. | StandartNews.com

В сектор „Води" е насочен най-големият ресурс по ОП „Околна среда 2014-2020" (ОПОС), в размер на 2,3 млрд. лв. Това съобщи министърът на околната среда и водите Нено Димов на форума „Новите инвестиции във ВиК инфраструктурата". Събитието беше открито от вицепремиера Томислав Дончев, министъра на регионалното развитите и благоустройството Николай Нанков и кмета на София Йорданка Фандъкова. Досега са подписани 24 договора на обща стойност 946 млн. лв., отчете Димов. Досега успешно са изпълнени 3 проекта – за пречиствателните станции на Шумен, Раднево и Банско. В процес на изпълнение са 14 проекта, а други 5 са втора фаза на започнати през предишния програмен период проекти в общините Варна, Видин, Враца, Тервел и Ямбол. С тези инвестиции ще се подобрят условията на живот на над 1 млн. български граждани, посочи Димов.

До края на годината ще бъдат открити 3 нови процедури. Едната от тях е за разработване на новия цикъл Планове за управление на речните басейни (ПУРБ) 2021-2027, който е на стойност 24 млн. лв. Ще бъдат разработени и 6 нови регионални прединвестиционни проучвания за новоконсолидирани ВиК оператори. Те са на максимална стойност 23 млн. лв. След подготовката на прединвестиционното проучване за Столична община предстои да се отправи покана и за ВиК строителство в София град.

Средствата за ВиК сектора в България в следващия европейски бюджет ще са със сходен обем като сегашните. Това заяви на форума вицепремиерът Томислав Дончев. Средствата за кохезионна политика ще са същите като за предишния програмен период, допълни Дончев. Голямото предизвикателство обаче е да се търси вариант за рециклиране на парите от европроектите, коментира вицепремиерът.

Около 30% от населението у нас няма достъп до канализационни услуги, а малко под 1% е лишено от достъп до водоснабдяване. Това заяви министър Николай Нанков на форума. Дължината на ВиК инфраструктурата е 90 хил. км, което е 250 пъти магистрала „Тракия", но над 60% от нея е на възраст 30-40 години, посочи Нанков.

Заради невъзможността София да кандидатства с проекти по Програмата за развитие на селските райони, край нея има 34 села, които са "бели петна" по оперативните програми. Това заяви на форума столичният кмет Йорданка Фандъкова. Тя обаче допълни, че има уверение от МРРБ, че се работи по подготовката на програма, която да компенсира тази невъзможност за инвестиции.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай