Обвиниха Поничките в умишлено убийство (ОБЗОР)

Обвиниха Поничките в умишлено убийство (ОБЗОР) | StandartNews.com

След бунт във Враца и намесата на главния прокурор:

20 години или затвор до живот грозят вече двамата братя

Двамата братя Десислав и Иван, които пребиха до смърт 18-годишния Тодор в центъра на Враца, вече са с обвинения за умишлено убийство по хулигански подбуди. Това стана часове след като главният прокурор Сотир Цацаров свика спешна оперативка заради убийството и разпореди прокурори от ВКП да заминат на проверка във Враца. В сряда на Десислав и Иван, известни като Поничките, бяха повдигнати само обвинения за непредумишлено убийство. Това предизвика протест на стотици врачани в сряда вечер и масово недоволство в социалните мрежи.

Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова заяви, че решението на наблюдаващия делото прокурор от Окръжна прокуратура-Враца за промяна на обвинението не е повлияно от общественото недоволство. "Тази правна квалификация е изведена от събраните допълнително нови доказателства. Тя все още не е окончателна, тъй като предстои заключение от съдебно-медицинската експертиза", обясни Арнаудова. Според новоповдигнатите им обвинения двамата братя ще отговарят за умишлено убийство по хулигански подбуди по чл. 116, точка 11. По този текст законът предвижда между 15 - 20 години затвор, или доживотен без право на замяна. Това е най-тежкото обвинение за убийство. Румяна Арнаудова каза, че и свидетелските показания също са допринесли за завишаване на обвиненията. Повече от 15 души са разпитани от началото на разследването. Иззети са и записите от камерите от околните банки. Вчера екип от 20 опитни обвинители от Върховната касационна прокуратура бе изпратен по спешност във Враца и Бяла Слатина. Магистратите ще контролират работата на МВР и районните прокурори по разследванията за убийството на Тодор Йорданов във Враца и действията на кмета на село Галиче Ценко Чоков и сина му Мартин. Обвинител номер 1 свика спешна оперативка вчера и поиска първите резултати от проверката да му бъдат докладвани още вечерта. От ВКП проверят хода на разследването срещу братята Иван и Десислав Дамянови, както и аргументите защо са им повдигнати обвинения за причинена смърт по непредпазливост след нанесена лека телесна повреда. Екипът от ВКП ще провери и твърденията на кмета на града Калин Каменов, който съобщи, че е изнудван да плаща "данък спокойствие" на местния бизнесмен Даниел Бузов. Прокурорите ще се срещнат с кмета на Враца и за да установят каква е била реакцията на правоохранителните органи. По разпореждане на главния прокурор във Враца е изпратена и мобилната криминалистична лаборатория на Национална следствена служба, с която пътуваха четири вещи лица. Трима от тях са съдебни медици, които се ръководят от ръководителя на Съдебна медицина във Военномедицинска академия, както и кардиопатолог.

Вещите лица ще извършат допълнителна аутопсия на починалото момче. Пред медицинския екип са поставени множество въпроси, от които основни са какви телесни увреждания има по тялото и главата на починалото момче, каква е причината за смъртта и има ли причинно-следствена връзка между нараняванията и настъпването на смъртта, обясни Арнаудова. До края на вчерашния ден трябваше да бъдат готови и докладвани на обвинител номер едно първите резултати от действията на проверяващите екипи. Доказано е, че Тодор е носил бокс със себе си, приятелката му е потвърдила това пред съдия. Част от нараняванията по ръцете му сочат, че е бил с бокс в дясната ръка. От свидетелите се знае, че след нападението той е пуснал бокса на земята и негов приятел го е взел, прибрал го е в джоба си и след това го изхвърлил на 15-20 метра от мястото на инцидента. Въпреки огледите обаче предметът не е намерен. Нападателите на Тодор са го били с юмруци и с ритници. Двамата нападатели са неосъждани. Установено е, че не са се познавали с Тодор Йорданов. Арнаудова съобщи, че няма наличие за употреба на алкохол и наркотици у лицата. Тъй като двамата братя има опасност да се укрият, се очаква днес съдът да им наложи мярка "задържане под стража". По делото има 15 свидетели.

Първоначалното леко обвинение срещу тях предизвика гняв и стотици врачани излязоха на протест в сряда, за да изкажат съпричастност си към болката на почерненото семейство и да кажат "НЕ" на насилието и агресията. Много от тях отправиха обвинения, че за пореден път полицията и прокуратурата няма да си свършат работата. Врачани искат най-тежкото наказание за двамата братя. Те припомниха, че това е трети случай на убит от бой младеж във Враца. Протестите и изказванията на хората разгневиха окръжния прокурор на Враца Десислав Начков, който ги окачестви пред tribali.info като "натиск върху прокуратурата". Той призова хората да се успокоят и да оставят разследващите да си свършат работата.

"Аз съм Тодор"
превзе мрежата

За снощи във Враца бе планиран нов протест от съучениците на убития Тодор. Акцията бе планирана като шествие по централните улици на града. То трябваше да премине през мястото, където стана инцидентът и да завърши на централния площад в града. Така съучениците на момчето искаха да се противопоставят на агресията. За снощи два протеста бяха планирани и в София пред Народното събрание и сградата на Съдебната палата. Протестът пред парламента бе обявен под мотото "България е Враца". Някои дори планираха да издигнат грамада от камъни пред парламента заради Тодор и всички жертви на липсата на правосъдие и държавност.

В мрежата се разпространява и петиция "Искаме доживотни присъди за убийците на осемнадесетгодишния Тодор". Под нея вече са сложили подписите си 13 хиляди души. Стотици са хората във Фейсбук, които сложиха снимката на Тодор на профила си и написаха "Аз съм Тодор".

Версия: Храна в
белия дроб го убила

По неофициална информация първата аутопсия е установила, че причината за смъртта на Тодор е задавяне с храна. Все още обаче няма изготвен протокол от аутопсията на момчето, също така няма и официално становище за причината за смъртта. Убитото момче има 28 охлузвания по тялото и главата, са установили патоанатомите. Появиха се няколко непотвърдени версии за причината за смъртта на момчето. Според първата момчето е починало от храна, попаднала в белия дроб, което може да е станало от силен удар в корема. Друга версия твърди, че причината за смъртта на Тодор е, че си е глътнал езика. Трета пък сочи, че младежът е починал от инфаркт.

Прокуратурата ще изземе цялата документация за здравето на момчето от личния му лекар, за да се види имало ли е хронични заболявания.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай