Обвиниха клошар за палежа на складовете (ОБЗОР)

Обвиниха клошар за палежа на складовете (ОБЗОР) | StandartNews.com

44-годишният Любомир Данчев твърди, че някой драснал клечката в съседна на неговата стая

4 склада в Тютюневия град в Пловдив изгоряха и вече не съществуват на практика, след като огънят остави от тях само фасади или стени пред рухване. Разразилият се в събота пожар засегна и пети - този, в който се помещава Тотал спорт. Щетите там тепърва ще се уточняват. Пожарът засегна площ от 5 дка, съобщи говорителят на Пожарната Цвятко Дешев.

44-годишен клошар, който живее от 35 години в един от изгорелите тютюневи складове в Пловдив, е обвинен за палежа на сградите. Според Окръжната прокуратура в града, Любомир Данчев е драснал клечката на пожара, в който изгоряха четири постройки, три от които са паметници на културата. Засегната от огъня е още една сграда, където се помещава фитнес центърът "Тотал спорт". Обвинението срещу Данчев е, че е запалил 2 склада - единия на ул. "Екзарх Йосиф" 13, а другия - на ул. "Г. М. Димитров".

От деянието са последвали значителни вреди, които са престъпление по чл. 330, ал. 3 от Наказателния кодекс - палеж, който застрашава живота на други хора, а наказанието е лишаване от свобода от 3 до 10 г.

Данчев е задържан в ареста за срок от 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор. Клошарят е криминално проявен, многократно осъждан. Той няма постоянен адрес, уточниха от държавното обвинение.

Любомир Данчев е известен пловдивски клошар. Той е признал, че от 35 години живее на последния етаж на склада, откъдето е тръгнал огънят. Пред trafficnews.bg веднага след пожара самият Данчев заявил, че палежът е умишлен, като някой е запалил една от стаите, съседна на тази, в която той живеел. Данчев обяснил, че обитава последния етаж на сградата на ул. "Екзарх Йосиф" от 1979 г., след като останал пълен сирак и без покрив над главата си.

Данчев работи в павилион наблизо. Твърди, че бил на работа, когато складът се запалил. Неговата версия гласи, че са му се обадили за пожара и той веднага е тръгнал към дома си.

На първия етаж в склада живеели и други клошари. В сградата нямало нито ток, нито вода.
Пожарът избухна в събота в ранния следобед. Борбата с пламъците продължи цели 15 часа.

По време на разследването полицаи и прокурори са изгледали запис за началото на инцидента. Разпитани са множество свидетели, направен е външен оглед на изгорелите сгради. Днес и утре ще бъде извършена нова проверка от експерти от пожарната, назначена е пожаро-техническа експертиза за изясняване причините на възникване на огъня, механизма, мястото, откъдето е започнал, и възможността да се разпростре върху околните сгради.

Събират се доказателства за всички възможни версии за извършване на престъплението и се изяснява дали е налице съучастие. Ще се проверява дали привлеченият като обвиняем е бил склонен или подпомогнат от други лица при извършване на престъплението.

Тютюневият град, както е известно мястото, се намира в центъра на Пловдив. Инвестиционният интерес към карето, където се помещават складовете, е голям. За сградата на ул. "Одрин" 8 е искано и получено разрешение за разрушаването му. Когато то започна преди месеци, пловдивчани се вдигнаха на протест в защита на паметника на културата.

Адвокатът на Пиетро Гиа: Спазихме всички предписания

Бивш консул на Италия в Пловдив е собственик на 3 от 4-те изгорели склада. Това е Пиетро Гиа, който чрез фирмата "Рипа" ООД притежава 2 имота с 3 склада в тях, стана ясно от думите на кмета на Пловдив Иван Тотев. Той ги е придобил през юли 2005 г. за 1,8 млн. лева. През последните години на дружеството на няколко пъти са издавани предписания за ремонт на рушащите се сгради - да премахне падащата мазилка и оградата, сложена насред тротоара, а фасадата да се опакова с предпазни мрежи. В срок до два месеца бизнесменът трябвало да направи цялостен ремонт на фасадата. Няма данни бизнесменът да е глобяван от район "Централен" заради неизпълнените предписания.

В същото време бизнесменът твърди, че е спазил предписанията. Всички предписания, които сме получавали през годините от Пожарната и от кметство "Централен", са изпълнени, заяви пред в. "Марица" адвокатът на Пиетро Луиджи Гиа - Руслан Смилянов.

Според Смилянов, клиентът му е предприел всички охранителни мерки относно обезопасяване на сградата, включително: прекъсване на ел.захранване, вода, заградителни съоръжения, периодични обходи и т.н. Според юриста на дружеството до момента от нито една институция не са търсили клиента му след инцидента. Всички щети от огненото бедствие ще са за сметка на собственика, тъй като сградите не са имали застраховка.

Рашидов настоява за драстични глоби

Пловдивчани пишат петиция до премиера Борисов за спешни мерки за възстановяване на сградите

"Санкции ще има, и то стряскащи, очаквайте ги още през септември", закани се министърът на културата Вежди Рашидов вчера, след като посети руините на Тютюневия град.

Министърът съобщи, че юристите на ведомството му работят върху промени в законовите разпоредби, които ще разрешат налагането на драстични глоби за недобросъвестните собственици на сгради - паметници на културата.
Той пристигна в Пловдив, за да види с очите си ужаса от изгорелите тютюневи складове.

"Като творец категоричната ми позиция е, че сградите трябва да бъдат възстановени в автентичния им вид. Министерството ще настоява собствениците да изпълнят закона", заяви още Рашидов.

Според експертите от инспектората към ведомството комуникацията с общината е трудна и на това се дължи фактът, че в министерството не са знаели кои са актуалните собственици на изгорелите сгради. От регистъра и Агенцията по вписванията са длъжни да подават тези промени на Националния институт за недвижимо културно наследство. Но това на практика не се случва", заявиха експертите на Рашидов.

В същото време Общественият съвет за защита на културното наследство на Пловдив настоява за откупуване на Тютюневия град. Това иска съветът в отворено писмо до премиера Бойко Борисов с настояване за спешни мерки за трите изгорели тютюневи склада, обявиха инициаторите арх. Петкана Бакалова и адвокат Владимир Дончев.

В писмото се настоява за незабавна техническа експертиза за състоянието на складовете и изготвяне на проекти за аварийно укрепване. От обществения съвет, в който влизат художници, артисти, музиканти, творци и общественици, поставят едномесечен срок пред държавната и общинската власти за аварийното укрепване на сградите.

Другото искане в отвореното писмо е държавата да придобие собственост върху сградите, които са частни. Исканията на обществения съвет ще бъдат връчени и на Рашидов, и на Тотев.

Според адвокат Дончев, който е бивш депутат от НДСВ, и арх. Петрана Бакалова, община Пловдив също носи вина за трагичното състояние на паметниците на културата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай