Обич и песни лекуват Ванко

Обич и песни лекуват Ванко | StandartNews.com

Крисия, Тони Димитрова и Орлин Павлов се събраха на една сцена, за да го спасят
80 000 лв. се събраха за битката му с рака, трябват още толкова

Тази невероятна кампания в защита на живота започва съвсем спонтанно. Няколко дни преди церемонията по връчване на годишните награди "Добрият самарянин-2014" инициаторите от старозагорското сдружение "Самаряни" научават, че техният колега и приятел Иванко Тодоров е болен от рак и семейството търси помощ за по-бързото лечение на ужасната болест. Ванко вече е избрал елитна онкоклиника в Истанбул. Но още при първото си посещение бил обезкуражен - лекарите не скрили, че битката с рака ще бъде дълга и трудна, и най-важното ще струва 150 000 лв. Решението на самаряните е светкавично - стартираме кампания в подкрепа на Ванко и семейството му. И то на самата церемония за годишните награди. Какъв по-подходящ момент за начало на една благородна кауза.

"Работили сме офис до офис с него, участвал е в наши проекти като IT специалист, невероятно слънчев, креативен и всеотдаен човек", обяснява Мария Динева ентусиазма, с който самаряните подемат кампанията "Надежда за Ванко". Шепата момичета и момчета от сдружението са наясно, че ако тя не излезе извън рамките на Стара Загора, ако не привлече достатъчно хора, шансовете за успех са минимални. И още във вечерта на годишните награди "Добрият самарянин" стартират национална SMS кампания "Дарете надежда за Ванко". Тя продължава вече 4-ти месец и от нея за лечението на Ванко са постъпили над 7000 лв. Открита е и дарителска сметка, която също започва да се пълни с дарения от цяла България. Някои от тях, като

60-те лева на пенсионерския клуб "Настроение"

от русенското село Бъзън, родно място на съпругата на Ванко, Диана, са направо трогателни. "Събрахме 61 лв. и желаем на Ванко успех, а на всички вас - много здраве, търпение и подкрепа, защото той именно от това се нуждае", пишат до семейството старите хора, сякаш се извиняват, че не са могли да отделят повече от скромните си пенсии. Дарение правят и родителите и децата в детската градина "Славейче", която посещава малката дъщеря на семейството - Милица, както и съучениците на по-голямата - Гергана, от СОУ "Васил Левски".

Точно покрай двете талантливи деца на Ванко и Диана се ражда и идеята за големия благотворителен концерт в Старозагорската опера на 7 февруари. Както е известно, Гери бе сред подгласничките на неотразимата Крисия в "Шоуто на Слави", а малката Милица - също е лауреат на редица национални конкурси. Гвоздеят на концерта естествено са четирите малки звезди - Крисия, Симона, Тереза и Гери. Но организаторите канят и популярни имена на поп и рок музиката у нас като Тони Димитрова, Орлин Павлов, Теди Кацарова и др.

Нито една от звездите не ни отказа

нещо повече, наложи се ние да откажем и да се извиним на някои от тях, защото нямаше как да се поберем в двучасовата концертна програма", разкриват с благодарност от сдружение "Самаряни". И със съжаление, че в Стара Загора няма по-голяма от оперната зала, която побира само 600 души. Въпреки че билетите за благотворителния концерт бяха с минимална цена 10 лв., те се разпродават само за един следобед. Емоционалният градус на самия концерт пък бе вдигнат с две съпътстващи благотворителни прояви. По предварителна договорка всеки от участниците трябваше да дари своя любима вещ за разпродажба на благотворителен интернет търг. Бургаската дива Тони Димитрова обаче в залисията преди пътуването забравила да вземе своята вещ и на самия концерт, под бурните аплодисменти на публиката, свали любимото си колие с диамант и го дари за търга. "Бижуто бе продадено първо, още в деня на отварянето на търга", разкриха инициаторите. Любимото плюшено мече на звездата ни от детската Евровизия - Крисия, пък купил бургазлия. Но като разбрал колко много си обича тази играчка, й го върнал в Разград с пожелание да ни радва още много по европейските и световните сцени. Благотворителният търг все още продължава, останали са само две вещи - розовата рокличка на Тереза и футболната топка с автографите на играчи от "Берое", спечелили купата и суперкупата на България. "Може би феновете

чакат беройци и тази година да се класират за "Лига Европа"

казват с усмивка и надежда организаторите на търга.

На самия концерт бе финализирана и друга инициатива "1000 жерави... Надежда за Ванко". На всеки от зрителите бе подарен бял или цветен жерав от хартия, изработен по техниката оригами от доброволци. Така стотици старозагорци и гости на града понесоха като ято жерави надеждата за Ванко. А щафетата на доброто наистина прескочи границите на Стара Загора и на България. "Има доста дарения от българи в чужбина, варненска поетеса и холандски композитор пък обявиха, че ще напишат специална песен за талантливата Гери", обявиха с благодарност инициаторите на тази уникална кампания на добрите хора. Нейната същност като че ли най-точно е уловила съпругата на Ванко - Диана. "Не болестта промени нашия живот, промени го любовта на хората", казва с огромна благодарност за подкрепата любимата жена. И с още по-голяма надежда, че наистина ще спечелят битката с коварната болест.

В началото на април е последната химиотерапия

на съпруга й и всички очакват добрите резултати от преди месец да се потвърдят. За съжаление, заедно с поддържащата терапия, която ще продължи поне година, лечението наистина ще струва 150 000 лв. А събраните досега пари в са малко повече от 80 000 лв.

"Приятели, нека продължим щафетата на доброто!", призоваха инициаторите на тази наистина невероятна благотворителна кампания.

Ако имате възможност и желание да помогнете на Иванко Тодоров в битката рака, ето как да го направите:

1. Със SMS с текст DMS SAMARITANS на телефон 17 777 за всички мобилни оператори
2. По банкова сметка:
IBAN: BG83UNCR70001520533134
BIC: UNCRBGSF
Титуляр на сметката СНЦ "Самаряни"
Основание - за Иванко Тодоров
3. През PayPal: [email protected]

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай