Обезвреждат негодни боеприпаси от ВМЗ-Сопот

Обезвреждат негодни боеприпаси от ВМЗ-Сопот  | StandartNews.com

Сапьори от Министерството на отбраната започват да обезвреждат негодни боеприпаси от склада на ВМЗ-Сопот, който наскоро се взриви.

При операцията ще се прочиства терена от осколки и неизбухнали заряди. Те ще бъдат унищожени на военния полигон на 61-ва Стрямска механизирана бригада край селото, а районът ще е отцепен, информира БНТ.

Следствените действия и експертизите за експлозията на 21 март, ще започнат едва, след като сапьорите приключат с обезвреждането.

Щетите след взрива в складовете на ВМЗ Сопот край село Иганово възлизат на близо 21 милиона лева. Това обяви министърът на икономиката Божидар Лукарски пред тв Европа. Загубите са можели да бъдат далеч по-големи, но повечето от складираните снаряди са били транспортирани в деня на инцидента.

Складовете край Иганово са най-сигурните в България, направени професионално изцяло по натовски изисквания, увери още Лукарски. Той опроверга твърденията, че в базата е имало производствена дейност.

Междувременно стана ясно, че посоката, в която върви разследването на прокуратурата, е неправилно съхранение и боравене с взривни вещества. Това са основанията за образуваното досъдебно производство, което до момента е срещу неизвестен извършител. Обвинителите ще търсят и доказателства за неспазване на мерките за безопасност, въпреки че от ВМЗ - Сопот, чийто е складът в Иганово, са категорични, че мястото е било на 100 процента обезопасено в случай на инциденти

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай