Няма желаещи за фургоните в "Аспарухово"

Няма желаещи за фургоните в "Аспарухово" | StandartNews.com

Варна. Фургоните за пострадалите от наводненията във варненския квартал "Аспарухово" са празни. По-голяма част от хората, които загубиха домовете си в пороя, не желаят да живеят в предоставените им временни жилища. Само един фургон струва на държавата 15 хил. лв., съобщи Нова тв.

52 семейства или 163 души нямат дом след потопа на 18 юни. Във "фургонното селище" за временно настаняване има място за 150.

Хората от "Аспарухово" обясняват, че сутрин във фургоните е много студено, понякога термометрите показвали само 16 градуса, а по-късно слънцето ги напичало и не се издържало от жега. Пострадалите негодуват и заради отдалечеността на фургоните и настояват за автобус, с който да стигат до своите роднини и приятели в квартала.

Само един мъж от ромски произход е доволен от своя фургон, в който живее добре - гледа мач на малък, но плазмен телевизор, има печка, легло с чисти чаршафи и течаща вода. Той обясни в сутрешното предаване на телевизията, че за момента не може да се оплаче, само леглото било по-нестабилно, но щял да си донесе неговото, което е спасено след наводненията. Човекът изтъкна, че преди е живял в мизерна къща и в момента фургонът му е доста по-уютен.

Живущи в "Аспарухово", чиито къщи са непокътнати, са намерили начин да припечелват пари на гърба на хората в затруднено положение. Някои отдават етажи от своите къщи или стаи, а наемите започват от 250 лв.

Кметът на район „Аспарухово" Йордан Николов съобщи, че има предложение до Общинския съвет на морската ни столица за осигуряване на безплатни карти за градския транспорт за настанените във фургоните.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай