Няма бедстващи български работници в Чили

Няма бедстващи български работници в Чили | StandartNews.com

„Нито един от 198-те наши работници не бедства в Чили. Всички са в квартирите си, тъй като от 2 дни не работят заради скъсан от поройните дъждове път към обекта – фотоволтаичната централа, която строим. Имат подслон, храна и ток. Нормално е да са притеснени от наводненията. Но последната информация е, че положението се нормализира и всички са добре. В това ме увери с есемес преди броени часове синът ми Кирил, който е изпълнителен директор и отговаря за обекта. Сега там е 05,00 часа сутринта, след час ще се чуя с хората и ще знам повече". Това каза Иван Чапов, който е собственик на „Хидроенергийна компания" ООД.

Той уточни, че в град Копиапо, който е в пустинята Атакама и е на 800 км северно от столицата Сантяго, са синът му, снаха му и двете му внучета.

„Ако някой трябва да е притеснен, това съм аз. Но няма за какво", увери бизнесменът. Собственикът на фирмата уточни, че работниците му са в Чили отпреди 6 месеца, а договорът е до края на септември тази година. Живеят в много добри битови условия, тъй като такива са изискванията на американския инвеститор и на властите в Чили. Спазва се на каква площ живее всеки един, на трима души трябва да има една тоалетна. „Всички са настанени в частни квартири. Контролът по отношение на бита им е много сериозен. Имаме работници и в държави в Европа, предстои да пратим 20 души в Япония. Искам да успокоя всички роднини и близки на работниците ни, че те са добре и не бива да се всява излишна паника и безпокойство у тях", допълни Чапов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай