Нов разкол сред протестиращите

Нов разкол сред протестиращите | StandartNews.com

София. Участниците в поредния неделен протест срещу монополите в столицата се разцепиха на две. По традиция всички се събраха пред Министерството на икономиката, енергетиката и туризма. Там обаче настана разкол сред организаторите. Част от бунтарите потеглиха към Народния театър, а други останаха пред МИЕТ.

Политически партии се опитват да използват недоволството на гражданите като представят свои лидери за организатори на протестиращи, заяви Янко Петров, един от координаторите на протестите. Той даде пример с движението „България на гражданите”. Петров заяви, че хората, които първи са излезли на улицата, няма да се откажат от своите искания и няма да позволят народът и гражданското недоволство да бъдат използвани за политически пиар, предаде "Фокус".

Някакви радикални движения пускат уведомление за протест за 11 часа на същото място, за да могат да грабнат народния глас. Ние сме тук, за да покажем, че борбата не е спряла – докато хората си правят кръгли маси, ние работим, каза Янко Петров. Около сто души тръгнаха с него към театъра, а трийсетина останаха на ул. "Славянска", съобщи БГНЕС.

Друга група от около 50 души се събраха на Орлов мост и за кратко блокираха движението. Те се отправиха към Народното събрание.

Пред Народния театър разделението продължи. Чавдар Янев, който обяви гладна стачка, изпъди Ивайло Франц, който участваше вчера в основаването на движение "Освобождение". 

Напрежение сред протестиращите внесе и Иван Христов, който се представи за обикновен гражданин. Той започна да говори по мегафон, че политическите искания не трябва да отпадат. Хората обаче го обявиха за провокатор. В спора се намеси Янко Петров, който разговаря с Христов и му каза, че политическите искания не са отпаднали. В крайна сметка всички си стиснаха ръцете.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай