НОИ отхвърли пректобюджета за осигуряването за 2015

НОИ отхвърли пректобюджета за осигуряването за 2015 | StandartNews.com

София. Надзорният съвет на Националния осигурителен институт (НОИ) отхвърли пректобюджета за общественото осигуряване за догодина, предаде БНР. Представителите на работодателите и синдикатите, както и такива на Министерството на финансите се обявиха против. Предложението е одобрeно от трима представители на държавата в надзора, сред които вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин.

Той предложи възрастта за пенсиониране за трeта категория труд да бъде увеличена с два месеца, а не с четири, както предвижда проектът на финансовото министерство. Калфин смята също, че хората, на които не достига една година възраст за пенсиониране, да могат, ако желаят, да излязат в пенсия, като размерът й да бъде с 0,4 процента по-нисък за всеки недостигащ месец.

По думите му това, че Надзорният съвет отхвърли проекта на бюджета на общественото осигуряване, не спира обсъждането му в Тристранния съвет, а в понеделник и на извънредно заседание правителството ще приеме предложения бюджет на държавата и този на общественото осигуряване, и на Здравната каса.

От своя страна председателят на Надзора на НОИ Димитър Манолов обясни: Те не са един и два тези аргументи. Вътре е историята с минималното увеличение на пенсиите, вътре е историята с неувеличението на минималната работна заплата, с майчински, с болнични, с каквото се сетите. От тук нататък се минава през тристранен съвет на неприетото и след това правителството решава как да постъпи - ще го внесе, ще го поправи или ще направи нещо трето.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай