Николай спечели втория рунд за "Свети Кирик"

Николай спечели втория рунд за "Свети Кирик" | StandartNews.com

Църквата влиза във владение след 7 г. съдебна битка

Пловдивска митрополия спечели и на втора инстанция спора със Съюза на архитектите за собствеността на манастирския комплекс "Св. св. Кирик и Юлита" край Асеновград. Загубилите битката имат право да обжалват и пред Върховния касационен съд. Но при всички случаи още сега са длъжни да върнат владението на Църквата. Т.е. вече и на хартия, и фактически, имотът отново е манастир.

"Св. св. Кирик и Юлита" бил даден на архитектите за ползване през 1981 г. от тогавашния владика Варлаам под натиск на местното БКП. Трябвало да го възстановят и да го ползват за база. Според Църквата новите стопани са нарушили споразумението, като не са реновирали храма. През 2008 г. дядо Николай изпрати до архитектите нотариална покана да му върнат имота и те заведоха дело. В отговор, пред затръшнатата порта на обителта владиката подстрига сестра Юлита за игумения.

Архитектите твърдят, че щом са влезли във владение, манастирът е бил негоден за ползване и те са издигнали със свои средства масивната постройка около църквата "Св. Параскева". В момента имотът е под ключ. По договор той е трябвало да бъде творческа база. Но през годините, по разказа на местните хора, постепенно е бил превръщан в туристическа атракция.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай