Нет дрогата удря геймъри и родилки

Зависимостта към глобалната мрежа води и до абстиненция

Нет дрогата удря геймъри и родилки | StandartNews.com

Глобалната мрежа е новата дрога на века, алармират психолозите. Според тях зависимостта към нета е не по-малко опасна от тази към наркотиците и също може да доведе до абстинентни състояния.

В първата рискова група попадат т.нар. геймъри. Това са млади хора в тийнейджърска възраст, пристрастени към интернет игри, които често могат да отключат и агресия. Първите симптоми, за които родителите трябва да внимават, са зачервяване на очите, появата на конюктивити, отказ от храна и прием на течности, посочват психолози. Тийнейджърите стават раздразнителни. Следват бягство от училище и понижаване на успеха.

Тези младежи нерядко пренасят агресията от виртуалните игри в реалния живот. До това състояние се стига заради липса на реални социални контакти и невъзможността да се изградят адекватни умения за общуване, обясняват специалистите. В тези случаи е наложителна намесата на родителите, които трябва да посветят повече време на децата си и да търсят алтернативи на компютъра като спорт и хоби. Ако не могат да се справят сами, е необходимо да се потърси съдействието на психолог.

Друга рискова група е на възрастните, които по една или друга причина са изгубили социалните си контакти. Такива са хората, останали без работа, и най-вече онези от тях, които трайно са попаднали в графата безработни. Те нямат желание да се срещат с приятели и познати, затварят се вкъщи е не стават от компютъра.

Застрашени са и родилките и майките с малки деца. При тях също има риск да се развие зависимост към глобалната мрежа. Те най-често изкарват пред монитора, търсейки контакт във форуми, чатове и социалните мрежи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай