Неофит със съболезнования за атентата на "Ататюрк"

Неофит със съболезнования за атентата на "Ататюрк"  | StandartNews.com

По повод атентата на международното летище "Ататюрк" в Истанбул - най-смъртоносният от серията бомбени атентати в Турция тази година - при който загинаха над 40 човека, а повече от 200 са ранени, Негово Светейшество Българският патриарх Неофит изпрати съболезнователно писмо до Негово Светейшество Вартоломей, архиепископ на Константинопол – новия Рим и Вселенски патриарх. Това съобщава официалният сайт на Българската патриаршия. 

Ето и цялото писмо на патриарха:

„ВАШЕ СВЕТЕЙШЕСТВО, ОБИЧНИ В ГОСПОДА СЪБРАТЕ И СЪСЛУЖИТЕЛЮ,

В тези тежки дни, когато нов кървав атентат в Истанбул покруси сърцата ни, от свое име и от името на Св. Синод, клира и миряните на Българската православна църква изказваме най-искрени съболезнования на Вас, на близките на загиналите и пострадалите при този трагичен инцидент.

Господ ни е оставил своя мир, като ни е казал: „Мир ви оставям; Моя мир ви давам; Аз ви давам не тъй, както светът дава. Да се не смущава сърцето ви, нито да се плаши" (Йоан 14:27). Ние, Неговите последователи, винаги ще бъдем миротворци, ще се стараем доколкото зависи от нас, да живеем в мир с всички, да се укрепяваме във вярата, надеждата и любовта Христова и така да устояваме на злото в света. Бог на мира и любовта да изпълни по Своята благодат сърцата ни с добра воля и братолюбие и ни научи да живеем в мир и разбирателство помежду ни.

С братска в Христа обич,

† Н Е О Ф И Т, ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ

30.06.2016 г. София"

Патриарх Неофит е отправил съболезнования и към президента на Република Турция Реджеп Таип Ердоган. В съболезнователния си адрес към г-н Ердоган Предстоятелят на Българската православна църква, като изразява покрусата от този кървав акт и най-искрените си съболезнования за загиналите и пострадалите при терористичния атентат, изразява надежда, че въпреки тежките изпитания, Бог ще изпълни сърцата ни с добра воля и братолюбие, за да съумеем да живеем помежду си в мир и разбирателство, съобщават още на сайта на Светия синод.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай