Немски възпитаник командва бежанците

Немски възпитаник командва бежанците | StandartNews.com

Първата жена вътрешен министър работи като преводач в различни компании

Петя Първанова облича три пъти полицейска униформа

Първата жена вътрешен министър у нас ще поеме ново предизвикателство и ще се опита да извади от жарта горещите картофи на проблемите с бежанците. Предишното ръководство на ресорната агенция си отиде заради доставка на храна на нереални цени за бежанците у нас. И това вероятно се дължи на лошо предварително планиране и анализ. Може би затова хладнокръвен човек като Първанова е идеалният вариант да поведе взривоопасната институция. Тя идва от администрацията на МВР и ако беше останала и сега в системата, вероятно трябваше да служи по закона за държавния служител. Както сама признава, е обличала полицейската униформа само 3 пъти, а военизираните порядки са й по-скоро чужди. За разлика от почти всички досегашни шефове на Агенцията за бежанците, които имаха военен опит, Първанова ще смени изцяло манталитета на действие в Агенцията за бежанците. Диалогичен човек е,

който обича да общува

разказват за нея колегите й.

Тя завършва немската гимназия, но не успява да кандидатства филология заради нелеп битов инцидент - пада на леда и за малко да си разбие главата. Заради комоциото вместо да кандидатства в СУ "Климент Охридски", отива на 200 метра по-надолу към Паметника на Левски и започва като администратор в хотел "Сердика". Младото момиче говори без притеснение руски, английски, немски и очевидно я харесват, защото тя продължава да работи и след като става студентка. През 1991 г. се дипломира като магистър по немска филология в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Стенографира в Държавния стенографски институт и в киностудия "Бояна", а от 1982 г. е преводач в посолството на ГДР. От 1991 г. до 1999 г. Първанова работи предимно като преводач за различни търговски компании. И накрая идва качественият скок - явява се

на изпит в Главна прокуратура

и става шеф на отдел "Международни връзки и протокол" във Върховната касационна прокуратура по времето на Никола Филчев.

Само 2 години по-късно придобилата самочувствие Първанова отива в МВР, за да оглави тамошния отдел Дирекция "Международно сътрудничество". На този пост Първанова сменя четирима министри - чак до пролетта на 2013 г., когато става вътрешен министър. Тя е дейното лице на МВР по време на затварянето на Глава 24 "Правосъдие и вътрешен ред", при подготовката на проектите за модернизацията на Гранична полиция - закупуването на гранични катери, термовизионни камери и друго оборудване, което трябва да направи страната ни конкурентноспособна за влизане в Шенгенското пространство. През 2009 г. Първанова дори представя кандидатурата на страната ни за домакинство на Европейската служба за даване на убежище, но за съжаление това е един от малкото пъти, когато губи.

И така до есента на 2013, когато става вътрешен министър. Първанова няма много време да се наслади на уникалността си като първия министър на МВР жена. Дни след като оглавява вътрешното ведомство, гръмва скандалът със записите на премиера Бойко Борисов с тогавашния градски прокурор Николай Кокинов и екс земеделския министър Мирослав Найденов, както и съмненията, че ресурсите на МВР се използват за частно подслушване посредством т. нар. кетчъри. Затова първото истинско предизвикателство пред Първанова е да регламентира подслушването, така че да не допуска използването му по користен начин. Защото се оказва, че на практика записаните разговори между Борисов, Найденов и Кокинов са правени по частен път - за тях няма издадени разрешения от съда. По-късно пак в рамките на около 70-те дни, докато Първанова бе министър,

избухна и скандалът Костинброд с уж

отпечатаните допълнително бюлетини, с които да се манипулират резултатите от изборите. Едва след 2 години балонът се спука, но скандалът така или иначе промени изборните резултати, като не позволи на ГЕРБ да спечели мнозинство в парламента.

Петя Първанова бе разследвана, защото позволила като служебен министър тогавашният директор на ГДБОП да си получи 20-те заплати при пенсиониране. По-късно трябваше да свидетелства и по делото срещу Цветан Цветанов за 20-те заплати на търновския антимафиот Орлин Тодоров. Всички обвинения отпаднаха.

След като мандатът на служебното правителство приключи, Първанова бе изпратена да се грижи за администрацията на Българската академия на науките. През 2016 г., когато въпросът с бежанците е взривоопасен, Петя Първанова отново е призвана да разсича гордиеви възли типично като жена с твърда ръка.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай