Нелегални превозвачи пътуват до Гърция

Нелегални превозвачи пътуват до Гърция | StandartNews.com

Има бум не само на българите, които пътуват до плажовете в Гърция, но и на нелегалните превозвачи. За това алармираха туроператори от Благоевград, който организират и еднодневни турове до Бяло море за хората в региона. След 1 юни тръгва напливът към южната ни съседка за ваканция по тамошните плажове.

„В последните години от тази услуга се възползват хиляди хора от Пиринския край. Голям проблем е, обаче, че има нелегални, направо контрабандни фирми, които превозват пътници с чужди лицензи или без лиценз. Ние си плащаме всички разрешителни и данъци, а тези в сивия сектор трупат само печалби", твърди Здравка Чимева, която е собственик на благоевградска туристическа агенция. Според нея и колегите й всеки ден към южната ни съседка пътуват автобуси и микробуси, които не отговарят на изискванията за задгранични маршрути. Возилата не са в добро техническо състояние и са риск за здравето и живота на пътниците.

„Често фирми, които обслужват конкретна линия, пък пътуват и по други маршрути, което също е нарушение", казва Здравка Чимева.

За проблема, който взема застрашителни размери, призна и собственикът на благоевградска фирма за автобусни билети Петър Демерджиев. Според него нелегалните превозвачи са „раково образувание, което не може да се махне". „Провим непрекъснато срещи, водим разговори и с транспортното министерство. Но няма резултат. Явно няма достатъчно воля да се въведе ред в нашия бранш. Дори вече има сайт, в който точно такива нелегални превозвачи набират пътници. Хванат ли ги, обясняват, че пътниците сами роднини и близки. И с този номер минават между капките", споделя Демерджиев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай