Не планират закриване на възпитателните интернати

Не планират закриване на възпитателните интернати | StandartNews.com

Възпитателните училища интернати няма да бъдат закривани механично, но институциите от затворен тип, в които се настаняват деца ще претърпят промени. Това обяви заместник министърът на правосъдието Виргиния Мичева по време на посещение във ВУИ „Никола Вапцаров" в Завет, където в момента са настанени 25 момчета.

Подготвеният за публично обсъждане нов Закон за детското правосъдие ще ограничи извеждането на деца от семейна среда и притокът на пенсионери към съществуващите в страната интернати ще намалее. Това поставя под въпрос оцеляването на този тип учебни заведения, които както всички останали училища се финансират на принципа на делегираните бюджети, стана ясно по време на дискусията в интерната.

В момента държавата отделя по 11 хил. лв. годишно за издръжката на дете въдворено във ВУИ. В Завет парите стигат само за прехрана на момчетата и за заплати на персонала. Децата имат нужда от обувки, училищният автобус не пътува, защото няма винетка, работилниците строени преди 50 години за професионално обучение се рушат, защото в училището няма подходящи програми за квалификация. „Забранено е да даваме каквато и да е работа на децата, за да се избегне експлоатацията. Имаме условия да поддържаме стопанство, но дори в него да работят само възрастни, продуктите му не могат да се дават за храна на децата.", оплака се директорът на интерната Ахмед Ферад.

Виргиния Мичева съобщи, че екипът на правосъдното министерство в момента проучва състоянието на ВУИ- тата в България, за да предложи реформа, която да следва европейските политики в тази област. Със сигурност ще има сериозни промени в организацията на местните комисии за борба с противообществените прояви за малолетни и непълнолетни. Там сега общините масово назначавали експерти с граждански договори. Тези комисии ще станат малобройни, с ограничен, но добре пратен персонал, който ще работи на цял щат и ще носи отговорност за децата в риск.

Заместник правосъдният министър призна, че не е запознат с разследването на случая с лотарийния билет за 100 хил. лв, за собствеността върху който претендират момче от интерната в Завет и неговият възпитател. Мичева обясни, че знае за случилото се от публикациите в пресата и очаква досъдебното дирене да приключи в скоро време.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай