Наздравица с Хан Крум в машината на времето

От Кибела до цар Иван Асен II възкръсват край Варна

Наздравица с Хан Крум в машината на времето | StandartNews.com

Пътешествието из БГ историята започва от каменната ера, свършва през 1396 г.

В слънчевото октомврийско утро да направиш скок от 5000-6000 г. назад във времето е истинска магия, която те хваща още на входа в Селището на българския дух. Така го наричат родни и чужди туристи, които откриха райското кътче след края на сезона, но потокът и интересът към него не стихват. А изграденото до момента "Неолитно селище" е само препратка към мегапроекта без аналог у нас и в Европа -"Исторически парк", който ще събере на 130 дка няколко славни исторически епохи за нас - от каменната ера до падането ни под турско робство. "Защото, когато не забравяш кой си, е по-трудно да те управляват и манипулират", казва авторът и вдъхновителят на идеята 37-годишният Ивелин Михайлов.

Засега кътчето български рай край магистралния път Варна-Шумен, между Ветрино и Неофит Рилски, показва бита от неолита и халколита с автентичните къщи от праисторическо време. Едната от тях е истинско наколно жилище. Разходката започва от къщата от неолита с автентичен камък на 8000 г. пред нея, с който прадедите ни са мелели житото. Находката е на художника историк Стоил Мирчев.

Пред дома е и древната керамична работилница, в която изящната украса на съдовете е правена от цветни камъни със стриване и влагане в глината, която се изпичала едва тогава. В жилището е олтарът на Богинята майка, пред която са се молили праисторическите хора. Скоро вътрешният интериор ще бъде попълнен с восъчна фигура на жена, която пази огнището и трофеите на мъжа си - ловец. А в халколитното жилище ще възкръсне скоро и жрецът от най-стария Варненски златен некропол, също от восък, за да блесне с жезъла и тежките си ювелирни накити пред посетителите. Приседнал на почивка над езерото френски турист, възкликнал тези дни: "Това е най-спокойното място на света!".

Разходката продължава в тракийския музей, чийто страж е цар Телеф, който по време на Троянската война - в битката за Мизия, отблъснал гърците от нашите земи. Според легендите Телеф е син на Херкулес и принцеса Авга, която трябвало да остане девствена и затова, когато родила син, го оставила в гората и той бил отгледан от сърна. Статуята на Телеф е по възстановка на Владимир Димитров, а е изработена от Дишко Дишков. В музея има и голяма картина с битката за Мизия, пак по възстановка на Владимир Димитров и нарисувана от големия живописец Васил Горанов. Негова творба е и "Битката при Онгъл" по възстановка на художника Александър Въчков. Тракийската експозиция е много богата на оръжия и доспехи - от бронзови мечове по 2 кг до конски муниции. В музея има и парадна колесница, както и кораба на цар Резос от Троянската война, за който Омир разказва в "Илиада".

Авторска реплика на Панагюрското злато и 9-те му съда също грее сред експонатите, а скоро ще има и копие на Боровското съкровище от IV в. пр. Хр. Посетителите могат да видят още реплика на златната маска на Терес от уникалното съкровище, открито до Шипка, както и копие на златния венец на тракийския цар Севт III. Сега предстои художествена възстановка на един от най-ярките паметници на тракийската култура - Александровската гробница, с вече готово копие на изящния стенопис, който неотдавна затруднил дори японски реставратори.

Ще бъде възстановено селището, в което е намерено най-старото обработено злато в света от Варненския халколитен некропол. Място в парка ще намери и най-старото каменно укрепено селище в Европа - Провадия-солницата. В "Исторически парк" ще оживее и тракийската култова сграда Хероон, заимствана от разположената под могилен насип в местността Палеокастро в некропола на римския град Анхиало, на няколко километра от сегашното Поморие. Проектът включва още възстановка на две гробници - Свещарска и Поморийска, както и на погребения. Тракийският амфитеатър ще бъде представен от този в Пловдив, като около него ще се подредят статуите и на 20 царе. Около тях пък ще са и 20 тракийски божества, сред които богинята майка Кибела, седнала на дървен трон. Първото българско царство в Плиска и дворецът на Крум, както и Второто - с палата и крепостта Царевец, също ще намерят място в историческия парк. Пред стените на дворцовия комплекс от Второто българско царство ще се извисява статуя на цар Асен I.

Консултант за двореца е археологът Явор Василев, а статуята, висока 2,20 м, ще е по възстановка на Владимир Димитров. Общият брой на скулптурите на български и тракийски владетели, както и на тракийски божества, ще е 60. Голяма част от тях ще са бронзови. Идеята е обаче царете да оживеят. Така например хан Крум да вдига прочутата си наздравица с посетителите, Симеон Велики да ги кани на гощавка, а Иван Асен II да ги посреща от вратата на двореца си, щом се събуди.

Освен възстановките на сгради и артефакти, в парка ще има и 5 киносалона, в които ще се прожектират 3D филми, свързани с българската история. Проектантите са помислили и за гощавката на посетителите, като там ще работят ресторанти с типична тракийска, славянска и прабългарска кухня. Ще се предлагат продукти от лимец, както сега се прави в "Неолитното селище", където черпят със сладкиши и соленки, замесени от него. Входът за "Исторически парк", ще е 25 лева, храната ще излиза също толкова, а билетът за кино ще е 12 лв.

Чакат Холивуд да снима в парка

"Холивудското кино ще снима в "Исторически парк", когато е готов, защото ще бъде много атрактивен", категоричен е управителят Ивелин Михайлов. Мегапроектът е на стойност 50 млн. евро, като инвестицията ще бъде избита само за 3 г. при минимум 400 000 посетители годишно. Строителството трябва да започне до 2 г., а комплексът трябва да е завършен в 2019 г. Заявка за участие в "Исторически парк" АД са дали фондове и чужди инвеститори. Сега се работи върху идейния му и архитектурен вариант, изготвя се и ПУП на терена между селата Ветрино и Неофит Рилски, върху който ще оживеят 8000 г. от историята ни.

"Неолитното жилище" е безплатно за децата

По идеята за "Исторически парк" Ивелин Михайлов се запалил преди няколко години. Неговата фирма изработва предмети на изкуството и реплики на антични съкровища. Михайлов е започнал с една витрина в Археологическия музея във Варна, след това пробил луксозните хотели по морето. Работи в екип с известни художници и реставратори, както казва - по Кубратовия завет, че "заедно можем всичко". Дясната му ръка е доц. Николай Нинов, скулптор и преподавател във ВСУ. Сега фирмата прави поръчките на местната и държавната власт за подаръци на ВИП гости, посланици и президенти. Негови статуетки на български владетели са дарение вече на училища в София и в родния му град Горна Оряховица, като смята да обзаведе с тях повечето български школа, за да се навакса с патриотичното възпитание. Затова и "Неолитното селище" в Неофит Рилски е напълно безплатно за деца и младежи до 18 г. Михайлов разказва за себе си, че е отгледан от дядо си и баба си, учители. "Вкъщи по стените нямахме тапети, а историческите карти на България за различните периоди", спомня си младият мъж. Той е завършил икономика и е финансов консултант, но историята си му остава хоби, което е превърнал в кауза, а и в бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай