Най-рано през 2020 г. стигаме до Гърция по магистрала

Най-рано през 2020 г. стигаме до Гърция по магистрала  | StandartNews.com

София. Служебният министър на транспорта Николина Ангелкова заяви в ефира на Нова телевизия, че строежът на магистрала "Струма" е приоритет. От думите й обаче стана ясно, че до Гърция по магистрала ще се стига най-рано през 2020 година.

Лот 4 на АМ „Струма" е квалифициран като високорисков и Агенция „Пътна инфраструктура", която е бенефициент по проекта, прави редовни проверки по искане на транспортното министерство. Последната от тях показа, че на участъка няма нито техника, нито работници.

„Поставено е условие за пълна мобилизация и промяна на строително-технологичната програма. Проектът до момента е изпълнен на 55%. Факт е, че по проекта не се работи. Нямаме реални доказателства, че ще бъде завършен в срок", призна Ангелкова.

„Магистрала „Струма" е основен приоритет. През следващия програмен период 2014 – 2020 приоритет ще бъде довършването на Лот 3 – от Благоевград до Сандански. Той трябва да е готов до 2020 – 2022 г.", каза още Ангелкова.

Там се намира и 15,5-километровият тунел, който трябва да бъде изграден. „Разгледани са 8 варианта. Магистралата се намира в зона на „Натура". Поради това, като екосъобразен вариант, е одобрен тунелът", обясни транспортният министър.

Така, българите ще стигат до гръцката граница по магистрала най-късно до 2022 г. Дотогава проектът трябва да бъде изпълнен и участъкът въведен в експлоатация.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай