Най-младият банков обирджия храни бедни

Най-младият банков обирджия храни бедни | StandartNews.com

Хладилник за гладни и в Пловдив, само за ден 30 ресторанта подкрепиха "Ако си дал"

Английска режисьорка прави филм за невероятния Стефан Чолаков

Няколко кутии с леща, огретен, супа, розови домати, лук, фъстъци. Това бе вчерашното "меню", което предлагаше хладилникът в т.нар. HELP CORNER в София. Той се намира на ъгъла на ул. "Янко Забунов" и ул. "Бурел" в столичния кв. "Иван Вазов". Храната е оставена от доброволци и дарители. Инициативата "АКО СИ ДАЛ" е с начало 21.06.15 г., когато беше направено първото раздаване на храна. Главните инициатори на проекта са 40-годишният арендаторът на заведение Стефан Чолаков и 15-годишният Мино Караджов. Целта е вместо да отива на боклука, излишното ядене да се дарява. По данни на Българската хранителна банка, между 90 и 100 кг годна за консумация храна изхвърля всеки българин за 1 г. Чолаков твърди, че към доброто дело го подтикнало уважението към собствения му труд, към хляба и към хората. Всеки, който желае да се включи като дарител, може да потърси информация за кампанията на сайта й или във Фейсбук. Инициативата "Празен хладилник" само за ден бе споделена от над 18 000 българи в социалната мрежа.

HELP CORNER ще храни бедните и гладните и в Пловдив от ден. Стефан Чолаков е получил хладилна витрина като дар от жена, която е собственик на детски център в столичния жк "Люлин". "Можеше да я продаде за 300-400 лв., но научила за инициативата, обади се и я подари", разказа за "Стандарт" Чолаков. Вчера следобед той бе натоварил витрината в колата си и днес ще я постави в центъра на Пловдив. Скоро ще има подобна и на ул. "Раковски" в столицата, очаква се и в Студентски град да бъдат поставени още две. Проектът е в София те да станат 15. Интересът от различни градове в страната също е голям, споделя Стефан. Само за ден 30 заведения от цялата страна изявиха желание да се включат в инициативата.
А всъщност всичко започнало от покъртителна гледка, която трогнала Чолаков - как човек

бърка в кофите за боклук и се храни

Така се родила инициативата "Ако си дал". Чолаков започнал с колата си да разнася храна от заведението си до различни квартали в столицата още през юни. След 20 ч пък предлагал на нуждаещи се останалите в ресторанта му ястия, като е поемал разликата с лични средства. "Номиналната стойност на една порция супа е нищожна, но според мен е безценна за човека, който няма какво да яде", смята Чолаков. Сега той слага в хладилната камера пред заведението останалата храна.

Смята, че е грехота да се хвърля. Постепенно и други дарители са се включили в благотворителната акция. Хора, които заминават в командировка или на почивка, идват и оставят продуктите от хладилника си. "Дори наскоро човек, когото хранех в ресторанта, донесе кебапчета - бе започнал да работи в скара-бира", казва Чолаков. Ресторанти също пълнят витрината за бедни.

Хладилникът е отворен през цялото денонощие. "За качеството на храната отговорност си носят хората, които я оставят, но за хигиената на витрините - ние, които ги предоставяме", казва Стефан. В заведението му продължават да идват бедни и гладни от цяла София. Той споделя, че е хранил хора, които са били фактори в министерства в близкото минало,

а сега кретат с минимални пенсии

"Играе с тях шах, осмисля им времето. Предлага им не само останала храна. Стефан ги пита какво им се яде и им приготвя на момента нещичко", споделя готвачката Ели. Жената е трогната от добрината на шефа си. Тя споделя, че преди време е работела в друго заведение, където управителят изхвърлял огромни количества храна на боклука, но не пожелал да ги дава на бедните. Според Ели в заведението идвали да изядат по една топла супа и многодетни майки с децата си, които гладуват.

"Заедно сме по-силни, ще променим живота си и средата, когато си помагаме", вярва Чолаков. Трудно е да повярва човек, че 40-годишният хрисим на вид мъж е определен от сп. "Таймс" през 97-ма за най-младия банков обирджия. Тогава Стефан е на 22. Възползва се от пропуски в системата за банкова сигурност и успява да източи с четирима приятели 181 млн. лв. По-късно обаче е издаден на полицията от баща си и осъден. Връща парите, лежи в затвора, а като излиза, показва пропуските в системата на трезорите. Банките пък подписаха декларация в негова защита. За Стефан това е минало с поуки, а сегашната му кауза

няма нищо общо с изкупуване на грехове

Просто иска да няма хора, които от глад правят опити за самоубийства, иска младите хора и децата му да останат в България. Освен с готварство и мениджърство в ресторанта, Стефан се занимава се с производство и търговия на орехови ядки. Понякога го търсят и за консултиране на някоя фирма или финансова институция.
Стефан е горд баща на две деца. Дъщерята е артистична, а синът му на 8 години стана европейски шампион по блиц шах във Франция, 6-ти на световно първенство, има няколко титли от международни турнири в Европа. Сега е на 10. За събитието от 1997-ма пък английска режисьорка ще снима пълнометражен филм - от рода на "Вълкът от Уолстрийт". Чолаков ще бъде консултант. В момента се пише сценарият за лентата. Възможно е да бъдат привлечени някои от големите американски звезди, които да пресъздадат образа на Стефан Чолаков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай