Най-богатата кметица пробила с агробизнес

Най-богатата кметица пробила с агробизнес | StandartNews.com

Парите и властта са товар, който не всеки може да носи, казва Маринка Иванова

Отново кметицата на малката варненска община Дългопол Маринка Иванова се оказа най-богатият човек в местната власт. Това стана ясно от имотната декларация за миналата година, публикувана от Сметната палата. Дамата е отчела доходи извън заплатата си в размер над 1,2 млн. лева, като от дивиденти е получали малко над 800 бона. Описала е 315 сделки с имоти.

"Получените дивиденти са от моя собственост, една част от продадени имоти или дялове", обясни за "Стандарт" Маринка Иванова. Тя е категорична, че плаща данъци за всеки лев. "За някои може да съм богата, но според политически опоненти съм взела да разпродавам всичко и едва ли не съм фалирала", коментира с присъщото си чувство за хумор тя. Според нея

за 4 години, откакто е кметица, не е погледнала семейната фирма

"Ел комерс груп" АД, която основава преди много години. Отначало компанията се занимавала с търговия със скрап, но после влиза с летящ старт в земеделието и производството на биологични храни. Аз бях един успешен бизнесмен, а земеделието е онази магия, заради която лиших семейството си, казва за този период тя. И ако "Ел комерс груп" влиза случайно в агробизнеса, сега кметицата на Дългопол смята, че още тогава е улучила в десетката. Защото родният й край има невероятен потенциал в това отношение. Според статистиката две години преди демократичните промени износът по направление на община Дългопол е колкото експорта на цялата страна за 2004 година. По онова време общината има два щанда на Лондонската стокова борса с производство на семена от зеленчуци, което е висш пилотаж в отрасъла. Дългопол е

първото място в света, където се изгражда капково напояване

още преди да стане това в Израел, реди фактите с гордост сегашната кметица. Когато се захванала със земеделие, вложила обаче 5 млн. лева да превърне в плодородни полета цялата джунгла, която заварила след промените. Освен традиционните култури засажда по това време и най-голямата в Европа плантация от 1000 дка с броколи с 25% по-висок добив на декар от конвенционалните добиви. "Започнах като експеримент по заявка на италиански партньор, но се получи", връща лентата назад Иванова. Освен традиционните насаждения създава и полета с грах, сладка царевица и с други не съвсем типични култури за този край.

Като кмет на Дългопол се гордее, че две години преди плана "Юнкер" е разработила стратегия за развитието на общината до 2020 г -"Инвестиции за растеж и работни места", приета от местния парламент. Според нея най-важната задача е създаването на инфраструктура, за да привлича и да се развива бизнесът. Ще се кандидатирам за втори мандат, защото няма кой да ми свърши работата, казва Иванова. Смята да почива, като направи "гьола", припомняйки заръката на дядо си - "Дайте да направим гьола, жабите сами ще скочат в него".

И я крепи още една сентенция - "Парите и властта са товар, който не всеки може да носи". Надява се на предстоящия вот да бъде подкрепена от широка местна коалиция. Политически фен е на ГЕРБ, но има разминавания с местния лидер в Дългопол.
Маринка Иванова е завършила задочно Техническия университет във Варна, по професия е електроинженер. Има син и дъщеря и петима внуци - 4 момчета и една малка принцеса.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай