Националният военноисторичски музей стана на 99 години

Националният военноисторичски музей стана на 99 години | StandartNews.com

Днес се навършват 99 години от създаването на Националния военноисторически музей - София (НВИМ). С над едномилионен фонд, с най-голямата експозиционна площ в България, с най-богатата програма от временни изложби и събития, за 99 години НВИМ се превърна в съвременен музеен комплекс и притегателен център за модерната публика, информират от пресцентъра на музея.

Със заповед № 391 от 4 юли 1916 г. на Главнокомандващия Действащата армия ген.Никола Жеков започва действителното комплектуване на колекциите на музея, „... за да се съхранят за вечни времена всички предмети, свързани със събитията, които бележат най-важните страници на нашата военна история...". Днес НВИМ съхранява и представя пред публика най-богатите български държавни колекции от оръжие, униформи, отличия, знамена, военни печати, картини и фотографии.

В деня на 99-ата си годишнина НВИМ изразява своята признателност към всички дарители, благодарение на които музеят се превърна в пазител на националната идентичност и храм на безсмъртието, към доброволците, които ежегодно се включват в дейностите по съхраняване и възстановяване на експозицията, и към екипа на музея, който е неговият най-голям капитал.

НВИМ отбелязва годишнината с фотоизложба под наслов „99 години Национален военноисторически музей. 99 причини НВИМ да бъде вашият любим музей", която може да бъде видяна до 16 юли на Моста на влюбените до НДК.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай