Натоварен е трафикът на ГКПП – Маказа

Натоварен е трафикът на ГКПП – Маказа | StandartNews.com

Единственият вариант да се облекчи трафикът е разширяването на пункта

Опашки от коли на ГКПП „Маказа" има и този уикенд. Много българи използват хубавото време, за да почиват на плажовете на Бяло море. Освен това пътуват и много чужденци, предимно туристи от Румъния и Молдова.

Проверката на пътниците от страни, членки на ЕС, става бързо за няколко минути, колоната се бави заради тези извън Евросъюза. Автомобилите, превозващи деца и тези с румънска регистрация, обикновено се подлагат на дълъг и щателен контрол, коментират запознати.

Също много турски граждани предпочитат да влязат в Турция през „Маказа", преминавайки през Гърция, за да избегнат трафика на ГКПП „Капитан Андреево" като си спестяват повече от 100 км.
Обработката на документите се извършва от два смесени гранични екипа.Според специалистите ГКПП "Маказа" е вторият по натовареност граничен пункт по българо –гръцката граница след този при Кулата – Промахон.

Второ лято километричните автоколони към и от Гърция са обичайна гледка. Международният път е най-пряката връзка с Беломорието. За денонощие през почивните дни броят на преминаващите коли надхвърля 10 000. Пикът е бил през юли тази година. По информация на граничните власти от януари до юли през ГКПП „Маказа" са преминали 540 000 автомобила или с 30% повече в сравнение с миналата година. Все още е в сила ограничението за преминаване на коли до 3,5 т, то бе въведено след отварянето на пункта през септември 2013 г.

Пунктът разполага само с две трасета, които работят на пълни обороти, но автомобилите са прекалено много и това води до дълго чакане и изнервяне на шофьорите. Единственият вариант да се облекчи трафикът е разширяването на пункта. От областна управа Кърджали преговарят за разширяването на пункта при Маказа, както и за отпадането на ограниченията за преминаване на големи автобуси и тежко-товарни камиони.

Тази тема бе коментирана и при срещата в края на юли т. г. между посланика на Гърция у нас Демостенис Стоидис и кмета на областния град Хасан Азис. Н. Пр. Демостенис Стоидис увери, че строителството на последните 6 км, свързващи отсечката „Маказа- Нимфея" с автомагистрала „Вия Егнатия" продължава усилено въпреки кризата в Гърция.
След визита си в Кърджали дипломатът замина да инспектира граничния пункт„Маказа- Нимфея". Той обясни, че иска на място да провери как се осъществява трафикът и обслужването на пътуващите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай