Наши взимат 200 000 евро за камион с бежанци (ОБЗОР)

Наши взимат 200 000 евро за камион с бежанци (ОБЗОР) | StandartNews.com

Разбиха групата в Солун, в гръцки затвори лежат 50 български каналджии

Над 200 000 евро печелят каналджиите от камион с бежанци. Возило, натъпкано със 103 чужденци, 19 от които деца, бе спипано в Солун. В схемата за трафика на мигрантите през Гърция участват и нашенци. Солунската полиция разби канал, оглавен от българин, съобщи grreporter.info. Според сайта властите в южната ни съседка са арестували тартора и други членове на престъпната група - трима българи и двама турци на възраст от 25 до 37 години. БНР обаче твърди, че полицията в Солун е задържала един българин за камиона със 103-те бежанци.

Срещу задържаните са повдигнати обвинения за участие в престъпна група, трафик на хора с цел печалба, който поставя под риск живота на хората, и нарушение на закона за оръжията.

От солунската полиция обясниха, че в сутрешните часове на 1 септември униформени спрели лек автомобил и камион, които се движели в този ред по автомагистрала Егнатия към Солун. По време на проверката в камиона били открити 103-те мигранти. Според гръцки медии става дума за бежанци от Сирия, които по-рано през същия ден преминали незаконно гръцко-турската граница в област Еврос. На гръцка територия се качили в камиона и трябвало да бъдат откарани до Солун. По време на разследването полицаите установили, че всеки от бежанците е трябвало да плати сума от 2000 евро. Това означава, че каналджиите са щели да спечелят над 200 000 евро само от този камион.

Според източници на GRReporter само в затвора в Комотини се намират 50 българи, които са обвинени или осъдени за трафик на хора.

Вдигаме шест нови лагера

Минаващите през страната ни мигранти значително намаляха, откакто пътищата им се изместиха през западните ни съседи към Унгария и Австрия. Това обяви вътрешният министър Румяна Бъчварова по време на първото заседание на парламента след лятната ваканция. По думите й правителството ще вземе мерки за справяне и с по-висок миграционен натиск от настоящия. "Ние сме готови в три различни варианта и знаем как бихме действали. Подготвяме се евентуално за втори, като проучваме възможността за шест допълнителни центъра за регистрация, за да не допуснем това, което се случва в Македония и Сърбия", каза Бъчварова. Тя допълни, че властите у нас са се справили с миграционния проблем и успяват да регистрират всички, които влизат легално, включително и да им вземат пръстови отпечатъци. "Оттук нататък усилията ни са нелегалната миграция, основно от Турция, да бъдат задържани и доведени до центровете за регистрация", каза още Бъчварова. По думите й каналите за трафик на бежанци заобикалят страната ни, тъй като каналджиите знаят, че е много трудно да се мине през българска територия.

Затворен с телени мрежи ЕС, означава мъртъв ЕС
Лютви Местан, лидер на ДПС

Днес европейската политика е предизвикана остро в най-фината си част - солидарността и хуманизма от бежанската криза. България и Румъния се гордеят с изградените си телени мрежи, с които да спрат бежански поток, прогонен от истинска трагедия. Срещу кого и срещу какво изправят телени мрежи България и Румъния? Може ли ЕС да бъде затворен с телени мрежи? Затворен ЕС означава мъртъв ЕС. Вярно е, че България и Западните Балкани са изправени пред тежка криза предвид социално-икономическото положение на тези страни. Те не могат сами да поемат бежанската криза. Затова е необходимо точно тези страни да инициират още по-активно изработването на нарочна европейска стратегия за солидарно поемане на тежестта на бежанската вълна, а не да затваряме границите си. Едно е политиката на недопускане на опасни радикални елементи чрез бежанския поток, съвсем друго е да спреш човешката трагедия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай