Наши се оплакват от глоби в Гърция

Наши се оплакват от глоби в Гърция | StandartNews.com

Наши водачи отнесли глоби между 1000 и 3000 евро при шофиране в Гърция без оригинала на големия талон на автомобила през юли и август, оплакаха се потърпевши. Въпреки ангажимента на Атина да отложи изискването до 31 декември екипи на гръцката пътна полиция организират хайки и покрай останалите неща изискват и оригинала на Свидетелството за регистрация, Част I, алармираха пострадали.

На практика това застрашава влизането в Гърция със служебни и лизинговани возила, тъй като по нашето законодателство големият талон служи само за смяна собствеността и се задържа от собственика или от лизингодателя. Според наши превозвачи с приходите от пътни глоби гръцките общини опитват да запълнят финансовия си дефицит. СБА издава на водачите т.нар. Бял талон - международен документ, в който се вписват повечето данни от големия талон и който се признава в Гърция. Това обясни за "Стандарт" председателят на съюза Георги Янакиев.

До дни МВР ще обяви процедура за обществена поръчка за избор на фирма, която ще прави малките талони на автомобилите по нов проект, изготвен от експерти на ведомството. Документът ще е с големината на сегашния, но ще се сгъва на две и ще съдържа почти всички данни от големия талон, обясниха от МВР. Старият договор за изработка на документи изтича в края на октомври, припомниха от МВР и обясниха, че издаването на новите малки талони трябва да започне от 1 януари 2015 г. за новорегистрираните автомобили. Останалите ще сменят малкия талон само по желание.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай