Наша ТЕЦ спаси тържествата на Шипка

Наша ТЕЦ спаси тържествата на Шипка | StandartNews.com

Стара Загора. Най-голямата у нас топлоцентрала – „Марица изток-2", спаси тържествата на в. Шипка по случай паметните боеве на легендарния връх преди 137 години, които на практика решават победния изход на Руско-турската освободителна война.

Ръководството на ТЕЦ-а е дарило 10 000 лева за провеждането на националното честване на Шипченската епопея, съобщиха с благодарност от областната управа в Стара Загора.

Както бе обявено, поради липса на средства официалната церемония можеше да остане без традиционното участие на гвардейска част. Финансови затруднения са имали и от клубовете „Традиция, които ще представят историческа възстановка на героичните боеве на Шипка.

„Бързата реакция на ръководството на ТЕЦ „Марица изток -2" е пример за истинско родолюбиво отношение към българската история и знаменателните събития, белязали Шипка завинаги. Уверена съм, че богатата програма за честванията в събота ще докаже, че българинът помни и цени героите си", заяви областният управител на Стара Загора Димитринка Петрунова.

Тазгодишните тържества за 137-ата годишнина от Шипченската епопея са под патронажа на президента Росен Пленелиев, който ще се качи легендарния връх заедно с хиляди признателни българи в съботния ден.

Тържествата ще започнат сутринта със станалото популярно състезателно изкачване на 890-те стъпала от подножието до Паметника на свободата на върха на ученици и младежи от Габровско и Старозагорско. Млади родолюбци ще участват и в традиционния урок за свободата, които шефът на Националния исторически музей Божидар Димитров провежда на стъпалата пред паметника на върха.

Тържественият митинг, посветен на Шипченската епопея ще започне на обяд, а след това е историческата възстановка на последните три дни от героичните боеве. Празнична заря-проверка ще озари небето над Шипка в края на тържествата вечерта.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай