Нанков: Внимавайте, предстоят обилни снеговалежи

Нанков: Внимавайте, предстоят обилни снеговалежи | StandartNews.com

Отправяме призив към водачите да са подготвени за зимни условия, прогнозата за вторник и сряда е за обилен снеговалеж, каза на извънредна пресконференция министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.

Той обърна внимание на метеорологичните условия. "Очакваме минусови температури през нощта, прогнозата за вторник и сряда е за обилен снеговалеж. Отправяме призив към водачите да са подготвени за зимни условия, да оборудват автомобилите си, да бъдат внимателни и дисциплинирани", заяви той.

Той изброи най-честите грешки и нарушения на шофьорите: "Несъобразена скорост, неподготвени автомобили – гуми, липса на течност за чистачки или износени такива. Борбата с войната по пътищата е съвместен процес. Трябва както ние като държавни институции да полагаме усилия, така и водачите".

Министърът предупреди за натоварен трафик в днешния късен следобед откъм зимните курорти, основно от Банско, в посока София. "На АМ „Струма" също имаше обилен снеговалеж в следобедните часове, колегите се справиха", каза още регионалният министър.

"Има няколко инцидента с леки и тежкотоварни автомобили в рамките на денонощието. Единият е малко по-тежък, който ограничи движението на 347 км на АМ „Хемус" в района на Шумен.

ТИР е препречил пътното платно, минал е през мантинелата. Там има временна организация на движението. Имаше лека катастрофа между Кресна и Симитли", допълни Николай Нанков.

С оглед на снеговалежа няма затворени пътища за леките автомобили, временни ограничения има за тежкотоварните. Това каза Николай Нанков.

Министърът информира, че сняг вали в Софийски, Ловешко, Плевенско, по старопланинските преходи – Шипченски, Троян – Кърнаре, Петрохан.

"Колегите информираха, че и в Родопите дъждът е преминал в сняг. Към момента е създадена необходимата организация. За леки автомобили няма затворени участъци от републиканската пътна мрежа, с оглед на снеговалежа", обясни Нанков.

"Имаме частично ограничени участъци, временно някои старопланински проходи, за тежкотоварни автомобили. За над 12 тона е ограничено движението в прохода Троян Кърнаре, по пътя Рибарица – Шипково. Беше ограничено временно движението за тежкотоварни автомобили в Предела, по пътя за Банско, с оглед възможността за по-добро почистване от поддържащите фирми", добави той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай