Намират пари за ремонт на магистралите

Намират пари за ремонт на магистралите | StandartNews.com

100 млн. лв. ще бъдат дадени за рехабилитация на магистралите "Хемус" и "Тракия". Това съобщи строителният министър Лиляна Павлова след заседанието на кабинет. Сумата е била отпусната след спешно съвещание с премиера Бойко Борисов и финансист номир 1 Владислав Горанов. Парите ще са по бюджета на Агенция "Пътна инфраструктура" за основен ремонт и рехабилитация на най-проблемните участъци от "Тракия" и "Хемус". Павлова е запознала Борисов с аварийната ситуация по двата аутобана, както и с наложителното ограничаване на скоростта до 90 км в час. Мярката се наложи, тъй като заради лошото състояние на отделни участъци има значително увеличение на тежките катастрофи.

Павлова подчерта, че според анализите е нужен основен ремонт на два участъка от "Тракия" в областите Пловдив и Пазарджик с обща дължина от 60 км, както и на трасе между Шумен и Варна от АМ "Хемус".

"Участъците не са основно ремонтирани повече от 20 години, като за този период е извършвано само частично изкърпване на настилката, което не помага, защото дупките се отварят отново след всеки дъжд и сняг, заради огромния трафик", заяви строителният министър. Павлова ще възложи на АПИ да започне веднага детайлно проектиране и възлагане на ремонта, за да може частично и поетапно, за летния сезон през август, част от участъците да са завършени. Целта е да се гарантира спокойното пътуване до морето.

Строителният министър призова шофьорите за търпение и разбиране във връзка с ограничаването на скоростта. Тя бе категорична, че след ремонтите скоростта на движение ще бъде възстановена до 140 км в час.
Междувременно кабинетът развърза кесията и за общински проекти. Одобри допълнителни трансфери в размер на 19 774 000 лв. Така 4 млн. лв. ще получи Пловдив за реконструкция и модернизация на съществуващата инфраструктура на територията на зоопарка. За подобряване на инфраструктурата пък Оряхово, Русе, Дулово, Силистра, Тутракан, Симеоновград, Бойчиновци, Ракитово ще получат от 170 000 лв. до 3 млн. и половина.
УНСС ще разполага с 1 418 000 лв. за преодоляване на последиците от пропадането на покривната плоча на корпус от учебната сграда.

Министрите отпуснаха близо 186 000 лв. допълнително на Военна академия "Г. С. Раковски" и на БАН. Парите са за мероприятия от Националния план за отбелязване на 100-годишнината от Първата световна война и участието на България в нея.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай