Намериха приемен дом за Митко от контейнера

Намериха приемен дом за Митко от контейнера | StandartNews.com

След като открили бебето, в болницата приели и момиче със следродилна треска

Казанлък. Има подходящо приемно семейство, в което ще бъде настанено бебето, намерено в контейнер за смет в началото на седмицата. Това съобщи шефката на общинския отдел "Закрила на детето" в Казанлък Даниела Русева в петък. Приемните родители, готови да поемат грижата за пеленачето, били млади хора, но вече имали опит в отглеждането на друго малко дете.

Още първия ден след настаняването на бебето от контейнера в казанлъшката болница социалните работници и медицинският екип в родилното отделение го кръстили Димитър. Детето е наречено на св. Димитър Чудотворец, когото ще честваме в неделя. "Презимето е на колежка от отдела, а фамилията - на улицата, където е намерено бебето, но ще ги запазя в тайна, за да спазя закона", добави Русева. Както стана известно, бебето бе намерено в ученическа раница в контейнер в междублоковото пространство. Най-близката улица носи името на безсмъртния войвода Стефан Караджа. "Караджата или Караджов - каква по-подходяща фамилия от тази за дете с трудна съдба. Дано да му помогне в живота", пожелават казанлъчани.

Малкият Митко, който се роди без увреждания и с нормално тегло, все още е в неонатологията на казанлъшката болница "Д-р Христо Стамболски". "Детето е в много добро състояние и вероятно ще остане при нас още 2-3 дни", каза шефката на болницата д-р Кети Маналова.

"На този етап има образувано досъдебно производство срещу неизвестен извършител по чл. 137 от Наказателния кодекс, който предвижда затвор до 3 години", посочи говорителят на районната прокуратура в Казанлък Антония Спасова. Това обвинение е в раздел "злепоставяне" и засяга застрашаване живота на лице, което не може да се защити "поради малолетство, престарялост, болест или изобщо поради безпомощност". В хода на разследването вече са били разпитани свидетели и са назначени няколко експертизи.

Прокурор Спасова обаче отказа да уточни дали става дума за ДНК експертиза и други методи за доказване на майчинството и бащинството.

В Града на розите вече усилено се говори, че майката на захвърленото бебе е деветокласничка от една професионална гимназия, а бащата е в 11-и клас на друго казанлъшко школо. И в двете нарочени училища категорично отказаха да коментират дали наистина става дума за техни възпитаници. Но ден след като настаняват захвърленото бебе в казанлъшката болница, там приемат и непълнолетно момиче в следродилна треска. "Родилката бе в шок, а част от плацентата не бе изхвърлена от тялото. Имаше реален риск за живота й", призна шефката на болницата д-р Кети Маналова. Момичето обаче категорично отричало да е майка на изоставеното в контейнера бебе. Според неофициална информация девойката в момента е в друга болница, но все още била в силен стрес и с нея работели психолози.

И докато социални работници и медици треперят над захвърленото бебе и му стискат палци за бъдещето, Казанлък продължава да се тресе от слухове, версии и упреци по повод разигралата се драма. От битката на местните електронни медии да се доберат първи до истината пострадаха и невинни хора.  От електронен сайт посочиха име на момиче като майка на бебето, съобщиха и училището, в което учи. Оказа се обаче, че са се предоверили на информатора си и трябваше да се извинят на набедената девойка и родителите й.

На истинска канонада обаче са подложени в социалните мрежи и в публичното пространство истинските родители на предполагаемите майка и баща на изоставеното бебе. Атаки има и към училищата, в които учат. "Що за родител или учител трябва да си, за да не забележиш и да не помогнеш на едно бременно момиче", питат се разгневени хората. Според една от тиражираните версии при раждането е акуширал младият татко, който дори сам съобщил в близкия магазин, че в контейнера има захвърлено бебе. По-достоверно изглежда обаче другото предположение - че е акуширал опитен човек, най-вероятно майката на момичето. Пъпната връв според лекарите е била отрязана почти професионално. "Страшно би било, ако с благословията и помощта на тази майка нежеланото внуче е било захвърлено в кофата за боклук", не могат да повярват казанлъчани. Според някои източници въпросната "баба" е разведена, преди това имала два брака. Работела в Стара Загора във военно поделение и дъщеря й била без сериозен родителски надзор. Бащата на непълнолетния татко също бил военен. Той пък бил на няколко чуждестранни мисии и за двете деца се грижела повече съпругата му.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай