Находки от о-в Св. Иван на изложба в Созопол

Находки от о-в Св. Иван на изложба в Созопол | StandartNews.com

Изложба, посветена на 5-ата годишнина от откриването на мощите на св. Йоан Предтеча, ще бъде акцент в археологическото лято на Созопол. Откриването е предвидено за дните преди Еньовден, който се чества на 24 юни. Изложбата ще включва находки, намерени на остров Свети Иван, обясни директорът на Археологическия музей в морския град Димитър Недев.

Тя ще съдържа експонати, които се съхраняват в Бургаския музей от последните проучвания. За първи път се показват фрагменти от стенописи и епиграфски материали. Мощите на светеца обаче няма да бъдат местени в Археологическия музей за изложбата. Те ще останат за поклонение в църквата "Св. св. Кирил и Методий" в центъра на Созопол, където се съхраняват през лятото.

Проучванията на остров Свети Иван ще продължат и това лято. На остров Свети Кирик и Юлита също ще се работи през летния сезон. Там е в ход и проектът за изграждане на музей на черноморските цивилизации. Предвижда се и приключването на разкопките на полуостров Скамни, както и проучвания на Аполонийския некропол в местността Буджака.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай