Награждават посмъртно дядо Кирил с голямата награда „Варна”

Награждават посмъртно дядо Кирил с голямата награда „Варна” | StandartNews.com

Варна. Голямата награда "Варна" в областта на културата и изкуството, която традиционно се дава за празника на Светите братя Кирил и Методий, ще бъде присъдена посмъртно на Кирил Варненски и Великопреславски. Висшият духовник, чието светско име е Богомил Петров Ковачев, е номиниран за неговата научно-изследователска и духовно-просветна дейност.

Покойният митрополит е автор на единственият в България настолен православен календар, който издаде за първи път през 2003 г.Той е доктор на богословието, като е защитил дисертацията "Участието на руската църква в национално-освободителното движение на българския народ през XIX век", която е защитил в Московската духовна академия. Дядо Кирил е избран за Варненски и великопреславски митрополит на 26 февруари 1989 г., а след кончината на партриарх Максим и за наместник-председател на БПЦ до избора на патриарх Неофит.

На 9 юли миналата година дядо Кирил се удави в морето до любимия си плаж в местността "Траката" заради инфаркт според съдебно-медицинската експертиза.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай