Наградиха 25 огнеборци за мисията в Скопие

Наградиха 25 огнеборци за мисията в Скопие | StandartNews.com

25 служители на Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" – Благоевград бяха наградени с колективна парична награда. Огнеборците получиха заслужено признание за мисията си след големите наводнения в Македония и за гасенето на големия пожар край благоевградското село Рилци. Те бяха приветствани от главен комисар Николай Николов, директор на Главна дирекция ПБЗН, който присъства на церемонията в зала „22-ри септември" в Благоевград. „Аз се чувствам горд с вас, защото вие за сетен път доказахте, че винаги сте готови да се организирате и само за два часа да тръгнете в хуманитарна операция в близка, съседна, братска за нас държава.

Държава, която за мое лично съжаление, на национално ниво не отчете добре вашата работа. За радост хората ви оцениха много високо. Непрекъснато получавам благодарности от Македония за вашата работа. Един цитат ми направи впечатление: „10 човека работят колкото сто", каза в словото си пред огнеорците главен комисар Николов. Той разкри, че тази година в резултат на пожари са унищожени около 35 000 декара гори. Не е малко, но сме имали години с изпепелени стотици хиляди декари горски насаждения, уточни той. 97% от пожарите са причинени от човешка дейност. „Най-важна е превенцията, трябва да стигнем до всички – до кметове и жители и на малки населени места. Трябва да отчетем, че не се палят толкова много огньове за почистване на пасбища, както в минали години", подчерта Николов.

Висока оценка на пожарникарите даде и кметът на община Благоевград д-р Атанас Камбитов. Той подчерта, че най-важно е мнението на хората за работата на огнеборците. По думите му, те изказват своето възхищение от нелеката дейност на тези, които ежедневно водят битка с бедствията и авариите. След награждаването, в района на парк „Бачиново" бе направена демонстрация на новата противопожарна техника на Югозападното държавно предприятие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай