Надрусаният убиец: Татко ме тъпчеше с наркотици!

Надрусаният убиец: Татко ме тъпчеше с наркотици! | StandartNews.com

Димитър влезе в съда окован от глава до пети, още буйства
Абстиненция отключила бесовете на 18-годишния фитнес маниак, смятат лекарите

"Татко ме тъпчеше с наркотици!" - това заяви днес пред съда в Добрич 18-годишният Димитър Балабанов от Генерал Тошево, който в пристъп на ярост уби баща си и рани тежко майка си. Прокуратурата му повдигна обвинения за убийство по непредпазливост вследствие на умишлено нанесени удари над 52-годишния Недко и за нанасяне на средна телесна повреда на майка му Емилия Балабанова. Обвинението поиска най-тежката мярка - "задържане под стража", като по първото обвинение наказанието е от 3 до 12 г. затвор. В залата прокурорът изтъкна, че по събраните до момента данни има опасност момчето да се укрие или да извърши други престъпления. Назначеният му служебен адвокат апелира за по-лека мярка "домашен арест", като подчерта, че до момента Балабанов има чисто съдебно минало, предстои му начало на учебна година, а и няма да му се отрази добре психически престоят в ареста. Съдът реши - "задържане под стража", като мярката може да бъде обжалвана в тридневен срок пред Апелативен съд - Варна.

В залата Димитър бе въведен от съдебната охрана с белезници на ръцете и краката, като придружаващите изрично предупредиха преди това представителите на медиите, че момчето още буйства. След налагане на мярката прокурорът разясни, че предстои да бъде назначена съдебно-психологическа и психиатрични експертизи, които да установят вината на младежа и състоянието, в което е бил при извършването на тежкото престъпление.

Генерал Тошево все още е потресено от случилото се. Бащата Недко вече е погребан. Директорката на училището, в което учи Димитър, сподели, че до случката не е имало никакви индикации тийнейджърът да е вземал наркотици или каквито и да е други вещества. Бил добър ученик, с добро поведение и успехът му около петица. Хората в добруджанския град недоумяват какво е станало и защо, тъй като семейството било чудесно и никой не подозирал, че е има проблеми. Директорът на МБАЛ-Добрич д-р Николов заяви, че майката, която е с хематом след побоя, е в по-добро състояние спрямо предишните дни, но

все още има опасност за живота й

Димитър Балабанов изкарал курса за спасители на басейн миналата година, като издържал изпита си на 5 декември. Това лято, малко след откриването на аквапарка в Албена, бил нает на работа - с медицинско и всички нужни документи. Негови колеги разказаха, че съвестно си вършел работата, но все пак бил странен. Докато другите се събирали заедно, той бил все настрани и казвал, че тренира, за да прави мускули. Обикновено ходел с тъмни очила и слушалки в ушите. Веднъж пред колега споделил, че му тежи, че няма приятелка до себе си. През миналата седмица изведнъж спрял да идва на работа, като не се явил два поредни дни. Един от колегите му разказа, че го видял в края на седмицата след обяд около 15 ч да обикаля, като предположи, че е искал да се срещне с управителя, за да се върне отново на работа. "Сега, когато семейната драма е факт, плъзнаха и слухове, че имал дългове, но всъщност кой от нас няма", каза пред "Стандарт" негов колега от аквапарка.

Ръководителят на Спешното отделение на добричката болница д-р Ботев разказа, че по данни на приелия го дежурен лекар момчето било доведено от родителите си в Спешното. Те споделили, че Димитър им се обадил, че не е добре и те отишли да го търсят на работното му място. Младежът буйствал и те потърсили съдействие от полицията. В крайна сметка стигнали до Спешното отделение. Според лекаря той е пристигнал в абстинентно състояние и агресивен. Направени му били уринарни тестове, като е

дал положителна проба на марихуана

но лекарите казват, че новите амфетамини и метамфетамините не се улавят на такива тестове. Преценката, че в абстинентно състояние е и заради липса на показатели пулс, кръвно налягане и зеници, които да подсказват, че скоро е взет наркотик, а и агресията означавала, че е в наркотичен глад, поясни още д-р Ботев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай