Над 40 000 автомобила преминали Маказа през юни

Над 40 000 автомобила преминали Маказа през юни | StandartNews.com

По думите на областния управител на Кърджали Илия Илиев само за двадесет дни от юни през пункта са преминали над 40 000 автомобила и повече от 140 000 души, част от които от трети страни извън ЕС.

През май, когато имаше доста почивни дни около Великден и Гергьовден, пунктът е бил предпочетен от близо 200 000 български и чужди граждани, а отчетеният трафик е надхвърлил 60 000 автомобила.

Опашки от коли на ГКПП „Маказа" се очакват и това лято. Единственият вариант да се облекчи трафикът е разширяването на пункта. Много българи почиват на плажовете на Бяло море. Освен това пътуват чужденци, предимно туристи от Румъния. Проверката на пътниците от страни, членки на ЕС, става бързо за няколко минути, колоната се бави заради тези извън Евросъюза.

Автомобилите, превозващи деца обикновено се подлагат на дълъг и щателен контрол, коментират запознати. Също много турски граждани предпочитат да влязат в Турция през „Маказа", преминавайки през Гърция, за да избегнат трафика на ГКПП „Капитан Андреево" като си спестяват повече от 100 км.

Пикът се очаква да бъде през следващите два месеца. През юли 2015 г. за денонощие, през почивните дни, броят на преминаващите коли е бил над 10 000.

Все още е в сила ограничението за преминаване на коли до 3,5 т, което е въведено след отварянето на пункта през септември 2013 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай