Над 300 българи почетоха Мара Бунева в Скопие

Честването в Скопие се размина без инциденти и провокации

Над 300 българи почетоха Мара Бунева в Скопие | StandartNews.com

Скопие. Без инциденти премина отбелязването на 85-ата годишнина от гибелта на Мара Бунева в Скопие. Опасенията за напрежение и провокации не се оправдаха. За сметка на това центърът на македонската столица гъмжеше от полицаи и на всеки 10 м от църквата "Св. Димитър" до лобното място на революционерката бяха разположени служители на реда. Местните бяха съветвани да изчакат края на събитието и да не преминават през този периметър.

Рекорден брой българи дойдоха в Скопие по повод проявата. Четири автобуса с патриоти пристигнаха от София, за да отбележат годишнината. На събитието се събраха и българи от Прилеп, Струмица, както и нашенци от западните покрайнини в Сърбия.

Паметта на ревюлюционерката бе почетена с панахида в църквата "Св. Димитър", която се оказа тясна да побере всички желаещи да присъстват на службата. След това шествието се отправи към Каменния мост на Вардар – лобното място на Бунева. Там бе поставена нова паметна плоча, тъй като старата бе осквернена още миналата година. За съжаление българите, които я поставиха, изразиха съмнение, че новата ще има по-различна съдба.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай