Над 200 с протест срещу ромското беззаконие в Гърмен

Над 200 с протест срещу ромското беззаконие в Гърмен | StandartNews.com

С протестен митинг и шествие над 200 жители на Гърмен отбелязаха в понеделник 1 година от началото на бунта им срещу ромските беззакония. Те се събраха в 18,00 часа пред сградата на общината на пореден протест. „Няма да забравим и няма да простим нападението на ромите преди една година", заяви организаторът на митинга Иван Кременлиев, който е председател на Сдружение „Бъдеще за община Гърмен". Хората бяха категорични, че остават единни в исканията си – да се съборят всички незаконни постройки в ромския квартал „Кремиковци", да се спре заселването на роми от други краища на страната и да се ограничат кражбите и посегателствата на ромите. Те не са забравили обещанията на община и държава за решаването на тези проблеми. За да останат децата им да живеят в общината, а да не бягат зад граница.

„Няма да се откажем, продължаваме борбата, докато не се приложи цялата строгост на закона към тези роми, които са го нарушили", категоричен бе Кременлиев.

След митинга протестиращите тръгнаха на шествие до местността Ярчев хан, където е отбивката за ромската махала. Близо 30 полицейски служители бяха преградили пътя към квартал „Кремиковци", за да не се стигне до сблъсъци и ексцесии. Колоната пък се огласяше от озвучителна уредба, от която прозвуча и руската песен „Свещена война".

„1 година след бунтовете ни срещу ромските набези и беззакония нищо не се е променило. Трябва институциите да направят необходимото, за да накарат ромите да спазват законите, както го правят останалите български граждани", заявиха протестиращите.

В ромския квартал в момента има 115 незаконни постройки, за които са издадени заповеди за събаряне от ДНСК. Те бяха 124, но при две акции през миналото лято бяха блъснати 9 сгради, сред и тях и двуетажната къща на пастора Иван Айдаров. След намесата на правозащитни организации и Хелзинкския комитет процедурата бе спряна, тъй като трябва да се намерят жилища за тези, които остават без покрив над главите си.

На 23 май миналата година се стигна до масово меле между българи и роми заради скандал за силна музика. Група от стотина души от квартал "Кремиковци" нападна трима млади мъже. По чудо в екшъна нямаше тежко ранени. Жители на населеното място месеци наред се събираха на площада с настояване държавните и местните институции да си свършат работата, да ги защитят от ромските посегателства и да съборят незаконните постройки.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай