На живо: Втори месец на протести

На живо: Втори месец на протести | StandartNews.com

София. Протестите срещу правителството на Пламен Орешарски навлязоха във втория си месец.

Протестите започнаха след противоречиви назначения в държавната администрация и продължиха срещу кабинета "Орешарски" с основно искане за оставка.

Протестиращите в столицата започват да се събират около 18.30 ч. на площад "Независимост" между сградите на Министерския съвет и президентството.

И докато в първите седмици шествието преминаваше покрай Народното Събрание и се отправяше към партийните централи през "Орлов мост" и НДК, в последните дни маршрутът се променя в движение, а акциите се увеличават.

Все още не е известно накъде ще се насочи протестното шествие днес. Вчера хората смениха маршрута на протестното шествие и след "Орло мост", се отправиха към Военна академия, след което продължиха по улица "Оборище", към посолствата на Франция и Холандия.

Шествието се сдоби и с нова форма на протест - картината на френския художник Йожен Дьолакроа "Свободата води народа", посветена на началото на Френската революция, оживя пред парламента благодарение на група актьори.

Проследяваме поредния ден на #ДАНСWithMe и статията ще се обновява. Следете ни и на страницата ни във Фейсбук.

22:00 И пред Народното Събрание и на "Орлов мост" все още има хора, и както почти всяка вечер всичко е спокойно. Много от хората се разотидоха, и протестът върви към приключване. Движението в района продължава да е блокирано.

21:20 Протестното шествие в София достигна храм-паметник "Александър Невски" и започна да се завръща пред парламента. В района има засилено полицейско присъствие. Протестиращите насядаха около Народното събрание, където прожектираха снимки.

Голяма група от хора се насочи към "Орлов мост". Друга остана пред парламента.

21:00 Полицията е отвела група младежи на протеста, които носят метли, на които са изписани имената на политически партии, предаде Фокус. Отведените бяха посочени като провокатори от протестиращите.

Блокирано е движението на "Орлов мост". Протестиращите отново се разделиха на групи, като по-голямата част от тях остават на кръстовището на "Орлов мост". към тях продължават да се присъединяват хора, които идват от Народното събрание.

Друга част се насочи по бул."Евлоги и Христо Георгиеви" към улица " Оборище", след което спря за близо десет минути пред посолството на Франция. Имаше бурни ръкопляскания и скандирания "Мерси боку". В двора на посолството има хора, които приемат поздравленията, свързани с изявленията на френския и германския посланик през седмицата. В сградата има прием, по повод националният празник на Франция.

Трета група се е насочила към НДК.

20:30 Част от протестиращите останаха пред Народното събрание, където са разпънали голям национален флаг, съединен със знамето на Европейския съюз, в знак на единството с Европа. Някои от тях държат табели с имената на различни градове от света, като Сан Франсиско, Берлин и други – общо 26 града от цял свят, в знак на това, че тези градове подкрепят протестите в България.

Около 4500 души са се събрали на ларгото в центъра на София към 20.00 ч., когато шествието потегли от площада пред Министерски съвет, съобщиха от пресцентъра на МВР.

20:15 Протестиращите в столицата са на площад Народното събрание и се придвижват към "Орлов мост" Държат плакати с надписи: „Независимостта на България – над руските интереси, над олигархията".

Полицаи с антиконфликт жилетки има между самите протестиращи. Шествието е съпроводено от барабани и тъпани.
Има протестиращи с велосипеди, както и деца.

Около 1500 души са се били събрали на протест пред Министерски съвет към 19.30 часа, съобщиха от пресцентъра на МВР.

19:55 Няколко хиляди души са се събрали на протест пред Министерски съвет. Шествието тръгна бавно към парламента. Пред хората се движат няколко полицейски автомобила.

Протестиращите в София са се сдобили с ръчна сирена, с която се заканиха да произведат още по-голям шум, така че депутати и министри най-накрая да чуят исканията им за оставка.

Демонстранти от протеста в столицата, освен плакати и знамена, носят и снимки от 25 града по света. Българите в тях са изразили солидарност с исканията на протестните шествия у нас.

19:40 Пловдивчани протестират за 31-ва вечер срещу правителството. Стотина души отново се събраха пред сградата на Община Пловдив, за да изразят недоволството си срещу управлението на страната. Протестиращите носят листове с надпис: "Господа управници от БСП, ДПС и Атака, не превръщйте нашия български парламент в бастилия".

19:20 Около 20 души протестираха в Бургас с искане за оставката на правителството, предаде Фокус . Протестиращите носеха български флагове, като днес имаше и знаме на ЕС. Имаше и плакат "Престанете да се гаврите с нас! Бог прощава, народа не забравя" и "Със сива икономика – към розово бъдеще".

Във вторник протестиращите в Бургас обявиха, че ще затворят кръстовището на улиците „Христо Ботев" и „Сан Стефано". Протестите продължават и утре от 18.30 часа, пред общината.

Българското знаме с помощта на бели, зелени и червени балони беше изобразено в центъра на Варна по време на протеста. Тази вечер около 150 души се събраха на протест пред сградата на общината. Както винаги протестът започна с блокиране на кръстовището пред сградата на общината. Протестиращите носеха българското знаме и лозунги „Оставка" и „Не на мафията". След блокадата на възловото във Варна кръстовище демонстрантите се разотидоха.

19:00 Все повече хора се събират на обичайното място в столицата - пред Министерски съвет за поредна вечер на протест.

Вече е спряно движението в района на площад „Независимост".

Има засилено полицейско присъствие. Още в началото на протеста полицията събра личните карти на няколко протестиращи младежи и ги отведе настрани.

Обстановката е спокойна, няма провокации.

Има предложение протеста да мине през посолството на Франция, за да изрази съпричасността си с деня на траур в страната, заради тежката железопътна катастрофа преди няколко дни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай