18:48 ч.

14.07.13

5 мин.

5698

30

102

На живо: Втори месец на протести

от Стандарт Нюз | редактирана в 22:01 на 14.07.13 |

На живо: Втори месец на протести

София. Протестите срещу правителството на Пламен Орешарски навлязоха във втория си месец.


Протестите започнаха след противоречиви назначения в държавната администрация и продължиха срещу кабинета "Орешарски" с основно искане за оставка.


Протестиращите в столицата започват да се събират около 18.30 ч. на площад "Независимост" между сградите на Министерския съвет и президентството.


И докато в първите седмици шествието преминаваше покрай Народното Събрание и се отправяше към партийните централи през "Орлов мост" и НДК, в последните дни маршрутът се променя в движение, а акциите се увеличават.


Все още не е известно накъде ще се насочи протестното шествие днес. Вчера хората смениха маршрута на протестното шествие и след "Орло мост", се отправиха към Военна академия, след което продължиха по улица "Оборище", към посолствата на Франция и Холандия.


Шествието се сдоби и с нова форма на протест - картината на френския художник Йожен Дьолакроа "Свободата води народа", посветена на началото на Френската революция, оживя пред парламента благодарение на група актьори.


Проследяваме поредния ден на #ДАНСWithMe и статията ще се обновява. Следете ни и на страницата ни във Фейсбук.


22:00 И пред Народното Събрание и на "Орлов мост" все още има хора, и както почти всяка вечер всичко е спокойно. Много от хората се разотидоха, и протестът върви към приключване. Движението в района продължава да е блокирано.


21:20 Протестното шествие в София достигна храм-паметник "Александър Невски" и започна да се завръща пред парламента. В района има засилено полицейско присъствие. Протестиращите насядаха около Народното събрание, където прожектираха снимки.


Голяма група от хора се насочи към "Орлов мост". Друга остана пред парламента.


21:00 Полицията е отвела група младежи на протеста, които носят метли, на които са изписани имената на политически партии, предаде Фокус. Отведените бяха посочени като провокатори от протестиращите.


Блокирано е движението на "Орлов мост". Протестиращите отново се разделиха на групи, като по-голямата част от тях остават на кръстовището на "Орлов мост". към тях продължават да се присъединяват хора, които идват от Народното събрание.


Друга част се насочи по бул."Евлоги и Христо Георгиеви" към улица " Оборище", след което спря за близо десет минути пред посолството на Франция. Имаше бурни ръкопляскания и скандирания "Мерси боку". В двора на посолството има хора, които приемат поздравленията, свързани с изявленията на френския и германския посланик през седмицата. В сградата има прием, по повод националният празник на Франция.


Трета група се е насочила към НДК.


20:30 Част от протестиращите останаха пред Народното събрание, където са разпънали голям национален флаг, съединен със знамето на Европейския съюз, в знак на единството с Европа. Някои от тях държат табели с имената на различни градове от света, като Сан Франсиско, Берлин и други – общо 26 града от цял свят, в знак на това, че тези градове подкрепят протестите в България.


Около 4500 души са се събрали на ларгото в центъра на София към 20.00 ч., когато шествието потегли от площада пред Министерски съвет, съобщиха от пресцентъра на МВР.


20:15 Протестиращите в столицата са на площад Народното събрание и се придвижват към "Орлов мост" Държат плакати с надписи: „Независимостта на България – над руските интереси, над олигархията".


Полицаи с антиконфликт жилетки има между самите протестиращи. Шествието е съпроводено от барабани и тъпани.
Има протестиращи с велосипеди, както и деца.


Около 1500 души са се били събрали на протест пред Министерски съвет към 19.30 часа, съобщиха от пресцентъра на МВР.


19:55 Няколко хиляди души са се събрали на протест пред Министерски съвет. Шествието тръгна бавно към парламента. Пред хората се движат няколко полицейски автомобила.


Протестиращите в София са се сдобили с ръчна сирена, с която се заканиха да произведат още по-голям шум, така че депутати и министри най-накрая да чуят исканията им за оставка.


Демонстранти от протеста в столицата, освен плакати и знамена, носят и снимки от 25 града по света. Българите в тях са изразили солидарност с исканията на протестните шествия у нас.


19:40 Пловдивчани протестират за 31-ва вечер срещу правителството. Стотина души отново се събраха пред сградата на Община Пловдив, за да изразят недоволството си срещу управлението на страната. Протестиращите носят листове с надпис: "Господа управници от БСП, ДПС и Атака, не превръщйте нашия български парламент в бастилия".


19:20 Около 20 души протестираха в Бургас с искане за оставката на правителството, предаде Фокус . Протестиращите носеха български флагове, като днес имаше и знаме на ЕС. Имаше и плакат "Престанете да се гаврите с нас! Бог прощава, народа не забравя" и "Със сива икономика – към розово бъдеще".


Във вторник протестиращите в Бургас обявиха, че ще затворят кръстовището на улиците „Христо Ботев" и „Сан Стефано". Протестите продължават и утре от 18.30 часа, пред общината.


Българското знаме с помощта на бели, зелени и червени балони беше изобразено в центъра на Варна по време на протеста. Тази вечер около 150 души се събраха на протест пред сградата на общината. Както винаги протестът започна с блокиране на кръстовището пред сградата на общината. Протестиращите носеха българското знаме и лозунги „Оставка" и „Не на мафията". След блокадата на възловото във Варна кръстовище демонстрантите се разотидоха.


19:00 Все повече хора се събират на обичайното място в столицата - пред Министерски съвет за поредна вечер на протест.


Вече е спряно движението в района на площад „Независимост".


Има засилено полицейско присъствие. Още в началото на протеста полицията събра личните карти на няколко протестиращи младежи и ги отведе настрани.


Обстановката е спокойна, няма провокации.


Има предложение протеста да мине през посолството на Франция, за да изрази съпричасността си с деня на траур в страната, заради тежката железопътна катастрофа преди няколко дни.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

корк · 12:45 · 16.07.2013
ГЕРБ наливат ли пари наливат ли. Значки и фланелки правят само и само за да продължи финансирането на протестите. След безработицата, която предизвикаха с 4 годишното си управление, сега връщат окрадените пари на хората под формата на платени протести. Време е вече да се спре с тия саботажи.
Потребител · 08:15 · 16.07.2013
АКО БЯХ ЗДРАВА И МЛАДА ЩЯХ ДА СЪМ СЪС С ТЕЗИ ХОРА НА ПЛОЩАДА. ХВАЛА НА НЯХ. ПОДКРЕПЯМ ГИ. ТЕЗИ КОМУНИСТИ КОИТО СА НАЙ-ЖЕСТОКИТЕ ХОРА НА ПЛАНЕТАТА НЯМАТ РАБОТА В БЪЛГАРСКИЯ ПАРЛАМЕНТ.
Баба · 18:06 · 15.07.2013
В момента клатенето на държавата гони яко всеки чужденец а и българин решил да инвестира пари. Това води до по голяма бедност, а вече сме по бедни от Сомалия. Ако продължават безредиците по-добре да вземем една маймуна от зоопарка, да я сложим за премиер та белким спрат креативните голоцицести интелегентни да крякат. Явно колкото по-тъпо толкова по-симпатично.
Потребител · 09:25 · 15.07.2013
Искахте ли касиране на изборите?Искахте и какво ви отговориха? На следващите избори си опичайте лоясълите мозъци и внимавайте за кого и как ще гласувате.Иначе това, да не ви е "Иди ми, дойди ми".
БРАННИК · 08:57 · 15.07.2013
Съединението прави силата, наръча с пръчките издържа повече от месец! ХВАЛА!
Потребител · 07:52 · 15.07.2013
С революции и бурни протести в днешният свят нищо не се постига?Защо?Защото това се тълкува като уличен натиск, не само в съответната държава но и като шантаж към световната демокрация за намеса във вътрешните работи на тази държава.Постига се само с демократични избори.Бойко Борисов и ГЕРБ, много разчитаха на пълно болшинство в Парламента, но не стана.Защото така решихте вие избирателите.И сега "ручайте жабетата".Жаби колкото душа ви иска.
Потребител · 06:43 · 15.07.2013
Е сега трудно, ще го изкарате на вън и аз не виждам засега как и по-какъв начин, това ще стане.Провинцията да ви е ясно, не е с вас.Там са приспани от партийните активисти на БСП - ДПС-Атка и пазят традиционното си мълчание.
Потребител · 06:36 · 15.07.2013
Всичко е в ръцете на протестиращите.ЕС и САЩ никога няма да вземат страна, защото това е законно правителство според всички международни норми и Българската конституция.Големия,чепат едноок, с червена глава си го вкарахте лично на изборите.Абе слепци безумни, защо повторихте ненормалщината си от всичките избори преди 2009г. и пак като овци отидохте на урните, та ни докарахте нова Тройноа коалиция?
Потребител · 01:35 · 15.07.2013
Луди!
Потребител · 01:03 · 15.07.2013
Бил сe изправил Боико пръв срeщу комуниститe!? Ми тои от къдe доидe .Ми нe бeшe ли трeтото мъдо на Баи Тошо???
Потребител · 00:19 · 15.07.2013
Оставка!!!
Потребител · 00:18 · 15.07.2013
“Сова Харис”: 43% искат кабинетът на Орешарски да работи по план до май ?????
Потребител · 23:58 · 14.07.2013
Протестите навлезли във втория месец.Като навлязат в деветия всички с радост ще очакваме я Боковче я Цецко.Зависи кой по-добре си е свършил работата с протестиращите.Така е когато любовта е платена.Само дано БОГ ги опази от аборт или уродство.Зер не се знаят бабите колко са на брой...
ruark · 23:08 · 14.07.2013
през началото на промяната един дядо каза чедо не пукне ли пушка нищо не е станало. комунистите са си на власт. ние си викахме да бе. ех колко беше прав, и това беше 1989 г.
Баба · 18:11 · 15.07.2013
@ruark Отговори ми на въпроса, кой е по червен Ореха или Боко???
Потребител · 22:55 · 14.07.2013
5,000 X 30 = 150,000

5K X 31 = 155K

....................

....................

?????????????????????????????????????
Потребител · 21:59 · 14.07.2013
престанете с това разделение на София и провинция комунистите това искат как да протестираме в малките градчета като всички се познават и после започват репресии.Те и подписката в подкрепа така събират само от хора които зависят от помощи и като ти почукат на вратата за подпис и откажеш после няма включване в програми...Всичко ще стане ясно на изборите ама те точно от това се страхуват и затова ги нещат
Потребител · 21:18 · 14.07.2013
Неморални и нечистоплътни хора не могат да управляват държавата. Не може да ни карате всеки ден да ни се повръща от гьон сурат Орешарски, любовницата на военния министър Мая, гея Бисеров, пропилия се Михов и лудия Сидеров. Вън на бунището на историята пропаднала пасмина такава.
Потребител · 21:16 · 14.07.2013
Бойко е най големият революционер за нас,само той се изправи срещо мръсната комонистическа диктатура,която не прощава за нищо щом стане въпрос за власт,а власта за тях е идиотизъм разграбване отмъщение отвличания убийства отравяния владей и разделяй и заграбвай.Забравят за всичко човешко.
Баба · 17:57 · 15.07.2013
@Потребител Браво, крадеца вика - дръжте крадеца!
Потребител · 21:12 · 14.07.2013
От утре протести няма да има,че на Тиквоний са му запорирали сметките, да го знаят статистисте да не бъхтят напразно :)
Потребител · 21:45 · 14.07.2013
@Потребител Надаи сe Радкe..
Потребител · 21:02 · 14.07.2013
Само бой му е майката,всичко останало е илюзия!ВЧервен боклук власт без бой не дава!
Баба · 18:00 · 15.07.2013
@Потребител Интересното е че Орешарски е много по-син от популистко червения резач на лентички
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар Кирилизирай
ПредишнаСтраница 1 от 2Новините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент