НА ЖИВО! Славка Бозукова: Да си българин е наистина гордост

Споделете в социалните мрежи инициативата летището в София да се казва Васил Левски, обърна се главният редактор на в. "Стандарт" към децата в Националната библиотека

НА ЖИВО! Славка Бозукова: Да си българин е наистина гордост | StandartNews.com

"Изпитвам чувство на гордост за това, че и младите носите в сърцето си Левски и чувство на радост, че в този храм на книгата, както наричаме Библиотеката и за напред няма да остане пуста. Скъпи деца, всеки от вас държи смартфон и може да се принесе във всяко кътче на планетата. Всеки има шанс да учи и работи навсякъде по света и там да открива нови приятели и свои братя. Но колко от вас знаят, че тези три най-важни думи - свобода, равенство и братство са изречени първо от Васил Левски". Така се обърна към стотиците деца в Националната библиотека главният редактор на в. "Стандарт" г-жа Славка Бозукова.

Тя даде старт на открития урок по родолюбие в Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий". Урокът е посветен на Васил Левски и ще е изнесен пред ученици от 112 ОУ "Стоян Заимов" в София.

На събитието присъстват служебният премиер проф. Огнян Герджиков и служебният министър на културата Рашко Младенов. Там са и малките гвардейци от клубовете "Млади възрожденци" в страната, които, облечени в униформите на Първа и Втора българска легия, дават всеки ден почетен караул пред паметника на Васил Левски в София. 

"Скъпи деца, не забравяйте, че това да си българин е наистина гордост. Ние, българите, сме дали много на света. България е страна на Чудесата", се обърна още към присъстващите малчугани в залата г-жа Бозукова.

Тя представи й идеята на в. "Стандарт" летището в София да се казва Васил Левски.

"В годината на Левски това едно от най-мащабните предложения. Надявам се да споделите тази наша идея с вашите приятели в социалните мрежи", отбеляза главният редактор на в. "Стандарт".

Преди старта на открития урок всяко дете получи и няколко неща като подарък - Тефтерчето на Васил Левски, картичка, на която е написана автентичната клетва на Апостола, както и оригинален печат на комитета на Апостола. 

Събитието бе използвано, за да се даде старт и на друга инициатива - изложба в Народната библиотека, посветена на Апостола. Тя включва 11 пана, които представят част от архива на Васил Левски, пазен в библиотеката.

Изложбата е пътуваща, до края на годината има заявки от редица градове за представяне на експозицията от снимки и документи. "Тази изложба е уникална, защото ще стигне до всеки", разкри и директорът на Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" доц. Красимира Александрова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай