На живо: Протестите продължават за 25-и пореден ден

На живо: Протестите продължават за 25-и пореден ден | StandartNews.com

София. За втори път от началото на демонстрациите срещу кабинета Орешарски преди 25 дни протестиращите ще се опитат да изпълнят „Цариградско шосе" между Орлов мост и х-л „Плиска".

Идеята се появи заради спекулациите около броят на протестиращите и данните, които съобщава полицията. В неделя хората блокираха централният софийски булевард, а снимките красноречиво показват, че става въпрос за повече от 3000 души, каквито бяха данните на МВР към 19.30 часа в неделя. В понеделник от вътрешното министерство обясниха, че броят само хората на площад „Независимост", но не могат да обхванат хората около БНБ, президентството или прииждащите.

Вече се появяват и напомняния, че от сряда ще се поднови стурешното „На кафе пред парламента", което в петък символично е определено като „граждански парламентарен контрол".

В 18.00 часа започна и контрамитингът в подкрепа на правителството. Подкрепящите кабинета на Пламен Орешарски смятат да започнат и подписка за подкрепа. Тече и подписка в подкрепа на инициатиативата за импийчмънт на президента Росен Плевнелиев.

Отново проследяваме събитията и статията ще се обновява. Следете ни и на страницата ни във Фейсбук.

22.00 – Останалите протестиращи се връщат към Орлов мост, където протестът обчайно приключва. Малка група са продължили по „Цариградско шосе" в посока Окръжна болница.

21.30 – Някои хора се разотиват, но протестът още е многолюден. Шествието стигна до 4-ти километър на „Цариградско шосе", други са на Орлов мост.

21.00 – Пространството от „Алея Яворов" на „Цариградско шосе", през Орлов мост – до Софийския университет е изпълнено с десетки хиляди хора. Първите протестиращи вече наближават х-л „Плиска".

Протестиращите в Пловдив блокираха бул. „Цар Борис Трети Обединител".

20.30 – МВР отново съобщи, че протестиращите са 3500 души. Данните са към 19.30 часа на площад „Независимост". По-рано от полицията обясниха, че не могат да преброят хората встрани от площада, нито шествието.

Междувременно „Орлов мост" вече е блокиран. В първите редици на протеста се движеха велосипедисти и хора с транспарант, които стигнаха кръстовището първи, за да го блокират и да насочат шествието по „Цариградско шосе". Полицията се оттегли от там и допусна първите протестиращи да продължат по булеварда.

Протестиращи в Бургас блокираха основна пътна артерия в града. В Карлово пък има демонстрация в подкрепа на правителството.

20.00 – Шествието се насочи към Народното събрание, а вероятно след това и към Орлов мост и „Цариградско шосе"

Скромни протести има в Сливен и Велико Търново.

19.30 – Протестиращите вече са хиляди. Отново имаше размяна на реплики с група граждани, които протестиращите обявиха за провокатори. До сблъсъци обаче не се стигна. Появяват се призиви в сряда протестът да е общонационален, а не основно в София.

Протести започнаха също в Пазарджик и в Ямбол.

19.00 – Хората продължават да се събират пред Министерския съвет. Движението вече е блокирано. Оттам после тръгва шествие, но още не е известно, дали пак ще приключи на Цариградско шосе или ще мине по традиционния си маршрут през партийните централи.

Междувременно Едвин Сугарев съобщи в писмо до медиите, че още двама души започват гладна стачка. Те се присъединяват към гладната стачка на писателя, която продължава 12-и ден и е с искане са оставка на правителството.

Контрапротестът пред НДК официално приключи, хората бяха призовани да се разотиват.

18.30 – Хората пред Министерския съвет още са малко и тепърва се събират. Движението засега не е спряно.

Пред НДК различни участници в контрапротеста получават възможност да кажат мнението си на микрофон пред събралите се стотина души.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай