На живо: Протестът преминава в блокада на парламента

На живо: Протестът преминава в блокада на парламента | StandartNews.com

София. На 28-я ден от началото на демонстрациите срещу правителството на Пламен Орешарски отново има смяна в стратегията: Вместо шествие или блокиране на „Цариградско шосе" призивът в четвъртък е за митинг пред и около парламента. Идеята отново е свързана със спекулациите около числеността на протеста.

Мотивите на инициаторите са, че след като периметърът на загражденията беше значително разширен, хората могат да покажат, че дори така могат окупират Народното събрание.

Преди това обаче началната точка остава същата – площад „Независимост" пред Министерския съвет.

По-рано през деня десетина литературни и театрални дейци прескочиха загражденията около парламента с надписи „Грабвайте телата" върху себе си. Те бяха изведени от полицията, а целта на акцията била да покаже, че загражденията не могат да спрат хората и че търпението им се изчерпва.

В групата на #ДАНСWithMe във Фейсбук най-голям отзвук има новината от следобед, че по данни на прокуратурата протестът в сряда е спрял линейка по пътя й към жестоката катастрофа с такси на Цариградско шосе.

Проследяваме събитията и статията ще се обновява. Следете ни и на страницата ни във Фейсбук.

22.30 – Ситуацията пред парламента е спокойна. Протестиращите аплодираха полицаите, които охраняват Народното събрание. Междувременно те започнаха да възстановяват загражденията.

Протестът преминава спокойно, е оценката на МВР за 28-те протести. По данни на полицията няма сериозни нарушения на обществения ред, съобщи агенция „Фокус". Няма информация за задържани до този момент.

22.00 – Ситуацията е спокойна. Част от загражденията пред парламента липсват, на тяхното място има кордон от полицаи, които обаче нямат щитове и каски. Никой от протестиращите не се опитва да ги пробие. Пред парламента продължава да има много хора, които освиркват и скандират „Оставка".

21.47 - Според източници на "Стандарт" акцията по премахване на загражденията е инициирана от група от 20-на провокатори, които искали да палят сградата. В момента полицията се опитва да открие провокаторите сред хората и да ги изведе от протеста.

21.41 - Протестиращите щурмуваха парламента – разкъсаха загражденията отпред. Действието се развива пред парадния вход на Народното събрание, където загражденията са най-близо до сградата. От останалите страни е отцепен периметър от стотици метри. Полицаите са без щитове и каски.
В момента няма ексцесии, хората скандират и освиркват.

21.30 – След като се оказа, че районът зад Народното събрание е отцепен чак до бул. „Дондуков" шествието се разпокъса на групи. Основната част все пак премина по „Дондуков", където уличките към ул. „Московска" и площада на „Александър Невски" бяха блокирани от полиция. След като преминаха отново през пл. „Независимост" хората се насочват отново към Народното събрание.

21.00 – След неколкократни опити да пробият кордона на различни места – при ул. „Оборище" и при ул. „Московска" хората се разделиха и някои вървят към бел. „Дондуков", а други са при паметника Левски. Полицаите се опитват да ги избутат.

МВР съобщи данни за броя на протестиращите към 20.00 часа – според полицията на площад „Независимост" тогава е имало 3500 души.

20.30 – Обсадата започна – шествието мина пред парламента и зави по бул. „Васил Левски", а после ще продължи към „Александър Невски". За целта хора със стрелки оказват пътя. Тъй като улица „Оборище" е затворена от полицаи, протестиращите се опитват да пробият кордона.

Малка група се насочи към Орлов мост.

20.00 - Шествието потегли към Народното събрание. Протестиращи твърдят, че линейката в сряда вечерта е била пропусната от шествието по пътя към инцидента на Цариградско шосе.

Около 3000 души са били на ларгото пред сградата на Министерския съвет в София към 19.30 часа, събщиха от пресцентъра на МВР. Както обясниха от полицията преди дни, това не са всички хора, защото не могат да бъдат преброени тези извън и около площада.

В Бургас и Ямбол също протестираха по няколко десетки души.

19.30 – Хората вече са хиляди. Протестът още е на площад „Независимост".

Полицията задържа група от четирима младежи от протеста пред Министерски съвет, единият от които носеше шише с бира, съобщи агенция „Фокус". Самите младежи не разбраха защо са задържани. Твърдят, че просто са били близо до протестиращите. Те бяха отделени от протестиращите, а представител на полицията заяви, че останалите протестиращи не ги желаят.

В Пловдив също започна протест срещу кабинета. Хората се събират пред общината.

19.00 - Протестиращите продължават да се събират пред Министерския съвет. По-късно те ще се насочат към площата пред Народното събрание, градинката до него и площада около храм-паметник "Александър Невски", докъдето стигат загражденията около парламента.

18.30 - Кола бутна един от протестиращите. Хората все още не са много – няколко десетки и съответно движението през ларгото не е спряно. Инцидентът предизвика бурна реакция на протестиращите. На предното стъкло на колата има лепенка на полицията. Още не е ясно кой е шофьорът и в какво състояние е блъснатият човек.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай