На живо: Блокада на Министерски съвет

На живо: Блокада на Министерски съвет | StandartNews.com

София. Нова вълна на гражданско недоволство срещу правителството на Пламен Орешарски залива пространството около Министерски съвет. В социалните мрежи протестиращите коментираха, че причина за подновените действия е решението на Конституционния съд, с което Делян Пеевски ще продължи да бъде депутат, след като беше избран за председател на ДАНС, а после предложението бе оттеглено. Антиправителствени демонстранти блокираха сградата на "Дондуков" 1. Те протестират пред служебния вход на Министерски съвет. Протестът тази вечер си върна числеността, който имаше през първите дни от гражданското недоволство. Хората скандират за оставка, развяват български знамена и свирят със свирки и барабани. 

Тази вечер Стандарт Нюз ще следи на живо случващото се на протеста. Статията ще се обновява. 

22.30 ч.: 117-ият протест срещу правителството е към своя край. Хората пред Народното събрание вече се разотиват, останали са само около 50 души пред сградата. Намаляват и екипите на полиция и жандармерия, които бяха извикани за подкрепление в района. 

22. 00 ч.: Протестиращите, които бяха пред задния вход на парламента, се върнаха пред централния. Две редици жандармерия пазят на мястото. Информация на Offnews сочи, че след 22 часа осветлението ще бъде спряно и полицията ще се опита да накара протестиращите да си ходят по домовете.

В момента протестът пред Народното събрание е спокоен. Хората продължават да скандират.

21.30 ч.: Голяма част от антиправителствените демонстранти се намират до страничния вход на Народното събрание. Те продължават да скандират за оставка и да освиркват парламента.

Сградата на Народното събрание е обградена плътно от метални заграждения, зад които се намира „черен кордон" от полиция и жандармерия. Полицаи има и в градинката до Народното събрание.

Други протестиращи срещу кабинета „Орешарски" остават пред Народното събрание. Движението при „Цар Освободител" е спряно, но хората в района на НС много по-малко, отколкото бяха при служебния вход на Министерски съвет.

21.10 ч.: Протестното шествие достигна Народното събрание. Имаше опит за махане на металните заграждения, които са по целия периметър около сградата чак до храм-паметника "Св. Александър Невски".

Служители на НСО са казали, че Пламен Орешарски е все още в сградата на "Дондуков" 1 и работи, съобщи ТВ Европа. Според репортера на телевизията, тези, които са хвърляли димките по полицаите, са познати лица от футболни агитки, а не редовно протестиращи.

20.50 ч.: Шестима са задържани за нарушения на обществения ред, съобщиха от пресцентъра на МВР. По техни данни към 20.15 часа между 500 - 600 души са се събрали района около Министерски съвет в центъра на столицата.

20.40 ч.: Протестът потегли към Народното събрание. Отново начело на него са барабанчиците и зеленият плакат, на който пише: „България каза: Орешарски, върви си!".

20.30 ч.: Присъстващи на протеста съобщиха в социалните мрежи, че премиерът Пламен Орешарски е напуснал сградата на Министерски съвет през един от служебните изходи. Все още има няколкостотин души пред задния вход на МС. Продължава да пристига още полиция, екипирана за борба с безредици.

20.00 ч.: Протестиращите се опитаха да блокират служебния вход на Министерски съвет, тъй като на площад "Независимост" тръгна слух, че премиерът Пламен Орешарски е в сградата. Бунтарите се насочиха към ъгъла на бул. "Дондуков" и улица "Сердика", но веднага бяха блокирани от плътен кордон на полицията. За първи път вечерта се появиха тежковъоръжени полицаи с щитове и каски, които не позволиха на демонстрантите да разкъсат кордона. Към мястото дойде и още полиция, няколко патрулки и камионетки на жандармерията. Част от недоволните хвърлиха няколко димки към полицията, което предизвика лек сблъсък между униформените и бунтарите, който обаче приключи в рамките на 2-3 минути. След това протестиращите останаха на предишната си позиция край загражденията и продължиха с викове "Оставка" и "Мафия". По информация от присъстващи има ранени, както и разкървавени глави сред опиталите да стигнат до входа на Министерски съвет.

Полицейското присъствие в района на протеста се увеличи значително. Шест патрулки с полицаи пристигнаха на бул. „Княз Дондуков". Униформените са с каски и щитове, след като напрежението ескалира. Има арестувани протестиращи.  

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай